Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 8 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Tips voor een uitje in de herfstvakantie: van robotdag tot 51 meter hoge klimduin

De herfstvakantie begint ‘pas’ over een week (regio noord, zuid volgt zeven dagen later), maar qua tips voor een uitje kunnen we er niet vroeg genoeg bij zijn natuurlijk. Dan heb je nog even de tijd om te beslissen…

Vorig jaar bracht Metro 8 tips voor leuke overnachtingen voor het hele gezin, deze keer is het tijd voor een uitje in het algemeen. Zeker nu in vergelijking met vorig jaar allerlei maatregelen als het om corona gaat, zijn verdwenen.

Wat kies je voor uitje in de herfstvakantie?

Robots bouwen en veel meer

Robots zijn niet weg te denken uit de huidige samenleving en de technologie blijft in ontwikkeling. In de herfstvakantie krijgen kinderen vanaf 8 jaar met hun (groot)ouders de kans om alles over robots te weten te komen. Tijdens een familiedag op zondag 23 oktober zijn er workshops, een programma met tv-presentator Tim Senders (Streetlab, Willem Wever), er zijn robotspecialisten aanwezig, je kunt zelf een robot bouwen en nog veel meer. Tijdens het familieprogramma Het Robot Complot gaat Senders in gesprek met robotspecialist Anouk Neerinckx.

De dag wordt gehouden in Beeld & Geluid in Den Haag kost 5 euro voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders. Kaarten voor het ochtend- of middagprogramma zijn al verkrijgbaar.

uitje herfstvakantie robot familiedag

Als het weer meezit

Simpeler dan simpel natuurlijk deze tip (en hartstikke gratis): naar het bos of het strand. Altijd leuk voor in de vakantie. Lekker struinen en ondertussen dingen verzamelen waar je dan dan thuis weer iets van kunt knutselen.

Middeleeuws losbollen

Ga naar Gouda op Zotte Zaterdag op 22 oktober. Een middeleeuws festival met kwakzalvers, zwaardvechters en mandenmakers, zingende nonnen, kaas en middeleeuwse spellen.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek duurt tot en met 16 oktober en draagt dit jaar als thema ‘Gi-ga-groen.’ De Kinderboekenweek begint traditiegetrouw in de week voor de herfstvakantie en loopt door tot en met het eerste weekend van de vakantie. Hou de agenda van de bieb in je buurt in de gaten, want veel bibliotheken organiseren activiteiten rond de Kinderboekenweek. Ook kun je voor veel informatie op deze website kijken.

Nog meer uitjes voor in de herfstvakantie

Neuzen in een haven

Ondek in informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte hoe de nieuwste havens zijn aangelegd en stap in de toekomst. Vlieg met een VR-bril over de havens van Rotterdam, ervaar hoe het voelt om een groot baggerschip te besturen of om containers op een schip te laden. Tegen betaling kun je eventueel ook nog een rondvaart maken met de FutureLand Ferry of een rondrit in de automatische containerterminal met de FutureLand Express.

Klimduin van 51 meter hoog

In Schoorl is genoeg te beleven voor een hele dag. Fietsen of wandelen is altijd een optie natuurlijk, maar wie het Klimduin van 51 meter hoog ziet, wil niets liever dan daar vanaf rollen. Bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer is een blotevoetenpad en een speelbos met boompoppen en een waterspeelplek waar kinderen eindeloos kunnen kliederen met zand, water en sluisjes.

Avonturen in het bos

Lelystad heeft een eigen Belevenissenbos. Verspreid over 40 hectare bos en weide zijn hier talloze speelplekken, met toestellen die geschikt zijn voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Er zijn hindernissen, kilometerslange routes, waterspeelplekken en een kudde vrij levende paarden. Meer dan genoeg voor een avontuurlijk dagje.

Terug in de tijd

In het Drentse dorpje Orvelte ga je terug in de tijd. Bezoek de glasblazerij, aai de schapen in de schaapskooi, struin langs historische panden en ga naar een expositie of een atelier. Er is ook een ‘klimpad’ voor kinderen, het houten pad van Theodoor. Hier kunnen ze Theodoor horen knorren, in een holle boom klimmen, muziek maken en zich verstoppen in het vossenhol. Let op: bijna alles is gratis, maar voor sommige activiteiten wordt wel entree gevraagd, zoals de paardentram en een aantal musea.

Verkeerstuin Amersfoort

In de (overdekte) Verkeerstuin Amersfoort kunnen kinderen (3 tot 12 jaar) op woensdag en op zondagmiddag over een parcours rijden met skelters. Ook buiten is er plek om lekker te crossen.

Reizen door de tijd

Geïnteresseerd in geschiedenis? In het interactieve museum Hoge Woerd in De Meern kun je een 2000 jaar oud Romeins schip bewonderen, de muren van het imposante fort beklimmen en door de geschiedenis reizen. Na het museumbezoek kun je eventueel nog naar het Maximapark ernaast, een prachtige plek om lekker rond te lopen of de Vlindertuin te bezoeken.

Veel plezier tijdens de komende herfstvakantie!

Filmrecensie Misfit: Stefania nu het gezicht van Nederlands grootste filmexport-succes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tips voor een uitje in de herfstvakantie: van robotdag tot 51 meter hoge klimduin
Sluiten