Victor Vanparijs
Victor Vanparijs Good vibes 17 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Hulpies’ en #Laptopsvoorscholen zamelen laptops in voor leerlingen

Wie hulp nodig heeft tijdens deze coronacrisis, kan rekenen op zogenaamde ‘hulpies’. Via het platform hulpies.nl, een initiatief van fieldmarketingbureau Fonky Sales, bieden de hulpies zich aan om, onder andere boodschappen te doen, telefoongesprekken te voeren met eenzame ouderen of laptops van bedrijven naar scholen te brengen.

De vrijwilligers zijn veelal medewerkers van het bedrijf die aangegeven hebben in deze tijden te willen helpen. Los van het boodschappen doen en de telefoongesprekken, blijkt dat er in Nederland een groot aantal kinderen is dat thuis geen laptop heeft, wat thuisonderwijs bijzonder lastig maakt. Het precieze aantal is niet bekend, wel groeien er volgens het CBS ongeveer 264.000 minderjarige kinderen op in een gezin met een inkomen onder de armoedegrens.

#Laptopsvoorscholen

Om die laptops bij de kinderen te krijgen is Fonky Sales een samenwerking aangegaan met een ander platform, namelijk #Laptopsvoorscholen. Doel is om zoveel mogelijk laptoploze kinderen van een laptop te voorzien. Joris van der Waarde, een van de initiatiefnemers, legt uit hoe hij op het idee kwam. „Ik las ongeveer een maand geleden een artikel waaruit bleek dat veel kinderen geen laptop hebben, waardoor ze geen thuisonderwijs kunnen volgen.” Van der Waarde zat zelf ook thuis door de coronacrisis, dus wilde hij zijn tijd nuttig besteden. Zo bouwde hij met een paar andere enthousiastelingen een website, een bellijst en een belscript.

Met die structuur proberen ze de 500 grootste bedrijven in Nederland te bereiken. „De reacties zijn over het algemeen positief, al zitten er veel bedrijven tussen die laptops leasen en ze dus niet kunnen doneren. Ook merken we dat er een grote vraag is naar tweedehandslaptops, omdat de grote import vanuit China is opgedroogd door de coronacrisis.’’

'Hulpies' en #Laptopsvoorscholen zamelen laptops in voor leerlingen

180 laptops

T-Systems, een zusterbedrijf van T-Mobile, doneerde deze week 180 laptops. Fonky Sales verzorgt kosteloos de distributie van de apparaten. De partij werd deze week opgehaald in Den Haag. Timo Nieuwland, medewerker van Fonky Sales: „We hebben de laptops opgehaald en ongeveer twee auto’s ingeladen. Daarna worden ze naar het bedrijf Central Point gebracht, waar ze schoongemaakt worden. Daarna kunnen ze onder scholen verdeeld worden.” „Dat schoonmaken moet vanwege privacyredenen, er mogen namelijk geen data uitlekken’’, verduidelijkt Van de Waarde.

#Laptopsvoorscholen heeft inmiddels 241 laptops opgehaald. Kijk voor meer info op www.laptopsvoorscholen.nl en www.hulpies.nl

'Hulpies' en #Laptopsvoorscholen zamelen laptops in voor leerlingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Hulpies’ en #Laptopsvoorscholen zamelen laptops in voor leerlingen
Sluiten