Sanne van Rij
Sanne van Rij Good vibes 18 apr 2018 / 06:30 uur

Autistisch jongetje bouwt grootste lego-Titanic ooit

De allergrootste Titanic van lego ter wereld bouwen? Het is niet voor iedereen weggelegd. Toch lukte het de 10-jarige Brynjar uit IJsland om een schip van maar liefst 6 meter te bouwen. Het jongetje, dat autisme heeft, deed vijf jaar over de klus, meldt Daily Mail.

56.000 stukjes

Het schip wordt nu in allerlei internationale musea getoond. Brynjar kwam op het idee na een bezoekje aan de zee én Legoland, waar hij allerlei grote constructies spotte. De jongen is nu 15 en heeft 700 uren, in totaal 11 maanden, besteed aan het maken van het kunstwerk. Hij had daarvoor 56.000 stukjes lego nodig. Om het project voor elkaar te krijgen, kreeg hij hulp van zijn opa, die ingenieur is. Hij maakte een blauwdruk van het schip voor Brynjar en berekende hoeveel steentjes hij precies nodig zou hebben. Zijn familie en vrienden doneerden vervolgens geld zodat hij de juiste materialen kon kopen.

Zelfvertrouwen

Brynjar verklaart dat hij vóór het project moeite had met communiceren vanwege zijn autisme, wat hem een triest en eenzaam gevoel opleverde. Omdat hij nu interviews geeft over zijn prestatie, geeft hem dat een hoop zelfvertrouwen. Eerder had hij op school nog een begeleider nodig die hem bij iedere stap hielp, maar nu kan hij zelfstandig aan de studie. Zijn cijfers zijn hoger én hij heeft de kans gekregen om te reizen en allerlei fantastische mensen te ontmoeten.

Museum-waardig

De replica is zo bijzonder dat het op het moment vervoerd wordt naar de Verenigde Staten, waar het geëxposeerd zal worden in het Titanic Museum in Tennessee. Daar moet het schip wel éven voor in drie grote stukken verdeeld worden voor het weer in elkaar gezet kan worden, maar daarna zal het tot december 2019 één van de hoofdwerken van het museum zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Autistisch jongetje bouwt grootste lego-Titanic ooit
Sluiten