Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 26 dec 2016
Leestijd: 5 minuten

Sms-dienst voor daklozen: info en hart onder de riem

De sms-dienst voor daklozen werkt in Amsterdam uitstekend. De dienst breidt nu uit in Utrecht en het zuiden van het land. En ook jij kunt tijdens de feestdagen een sms’je sturen.

Het was de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan die er als beschermheer van de daklozen over begon. Hij vroeg: „Kan Vodafone iets voor daklozen betekenen?” Het was de vraag die gesteld moest worden om te komen tot Street Messenger, een sms-dienst voor nieuwe daklozen die de weg in hun nieuwe bestaan nog niet helemaal vinden.

Minder geïsoleerd

„Van der Laan zag kansen voor mobiele technologie”, vertelt Danielle Puma van de Vodafone Foundation. „We zijn gaan praten met hulpverleners, de Protestantse Diaconie en het Leger des Heils. Veel daklozen hebben een mobiele telefoon, zeker als ze nog maar net dakloos zijn. Het mobieltje is dan het laatste wat je wegdoet. Met Street Messenger willen we ze beter toegang tot hulpverleners geven. Ook laten we ze weten wat er zoal georganiseerd wordt, zodat zij zich minder geïsoleerd voelen.”

De service begon met een pilot voor dertig daklozen in de hoofdstad rond Kerstmis 2015. Straatpastor Luc Tanja van de Protestantse Diaconie Amsterdam stelt twee keer per dag een sms-bericht op, nadat burgemeester Van der Laan het allereerste sms’je had mogen vesturen. De pastor verzorgt de inhoud van de berichten, Vodafone het versturen en de kosten. De pilotgroep kreeg praktische informatie over opvang, een bericht als het ’s nachts onverwacht zou gaan vriezen en ook vaak een boodschap om ze een hart onder de riem te steken.

Inmiddels is de sms-dienst uitgebreid. Niet alleen qua aantallen daklozen (in Amsterdam nu vijftig), maar ook qua diversiteit aan berichten. Gratis knipbeurten, acties van ondernemers zoals gratis kleding, een opvang die opengaat of juist dicht, waar je gratis met een huisdier naar de dierenarts kan, waar je je voeten kunt laten behandelen, welke sociale activiteiten er in de stad zijn en ga zo maar door. Elke dakloze krijgt gemiddeld twee berichten per dag.

Zogeheten pechgevallen

„Street Messenger is bedoeld voor mensen die minder dan twee jaar dakloos zijn, ‘de nieuwe daklozen’ worden zij genoemd”, legt Danielle Puma uit. „Deze groep heeft de meeste kans om in de maatschappij terug te keren. Het gaat vaak om de zogeheten pechgevallen, die op straat kwamen te staan door een scheiding, baanverlies of een faillissement.”

Utrecht en het zuiden

Utrecht is sinds november de tweede stad met Street Messenger. Tachtig mensen die er op een wachtlijst staan voor hulpverlening, krijgen sms’jes. Eindhoven is vanaf nu stad nummer drie. Vanuit de Lichtstad krijgen daklozen in de provincies Noord-Brabant en Limburg berichten, dus niet alleen in Eindhoven zelf. Beide steden hebben ‘hun eigen Luc Tanja’. Wat Vodafone betreft, wordt de dienst nog veel verder uitgebreid.

Street Messenger is onderdeel van Vodafones Powerful Connections, waarmee de provider laat zien hoe mobiele technologie een positieve impact kan hebben op de maatschappij.

„We vinden het heel leuk om te weten als mensen iets in de aanbieding hebben”, besluit Danielle Puma. „Op de website streetmessenger.nl zullen we daarvoor een oproep doen: ben je ook geïnspireerd, wil je ook iets doen? Samen met hulpverleners bekijken we dan of het iets is wat bij Street Messenger past.”

Sms-dienst voor daklozen: info en een hart onder de riem
Via sms kan iedereen een kerstwens sturen aan de daklozen in Nederland. / Colourbox

Kerstkaart via SMS voor daklozen

Een kerstkaart sturen naar iemand zonder huis gaat natuurlijk niet, maar een simpel sms’je wel. Daarom is een 06-nummer beschikbaar gesteld, waarop iedereen die dat wil een kerstboodschap voor daklozen kan sturen. Het nummer is de datum van eerste kerstdag. Gemakkelijk te onthouden dus: 06 2512 2016.Vodafone kiest mooie berichten uit en plaatst deze op schermen in daklozencentra in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Ook worden gratis simkaarten uitgedeeld aan daklozen, zodat zij deze kerst ook zelf contact kunnen zoeken met hun dierbaren.

Pastor ontdekt ook dingen

Enkele vragen aan Luc Tanja, straatpastor van de Protestantse Diaconie Amsterdam en drijvende kracht achter Street Messenger.

Heeft u een leuke taak?

Zeker, Street Messenger is een ontdekkingstocht voor me geworden. Ik ken natuurlijk niet alle plekken voor daklozen in de stad en kom er nu achter wat er in Amsterdam allemaal bestaat. Het grote aanbod aan cultuur dat gratis te bezoeken is bijvoorbeeld. Dat bracht me zelf ook op ideeën!

U doet dus veel meer dan de berichten opstellen?

Dat klopt. De grootste uitdaging is om uit te zoeken wat een nieuwe dakloze zoal nodig heeft en waar ik dat kan vinden. Relevante informatie verzamelen voor mensen die hun weg als dakloze nog niet helemaal hebben gevonden, is mijn belangrijkste taak.

Zou u een groter aantal dan de huidige vijftig daklozen willen helpen?

We zijn met een kleine pilot begonnen en proberen het aantal nu effectief op te schalen. Jaarlijks melden niet minder dan 1200 mensen zich bij de gemeente Amsterdam aan.

Toch een leuke kerst

Hoe vinden de daklozen Street Messenger?

Over het algemeen is men heel tevreden. Ze doen en vinden dingen waarvan ze eerder het bestaan niet kenden, bijvoorbeeld activiteiten die straks rond Kerstmis worden georganiseerd. Bij de proef zei een dakloze me vorig jaar: ‘Mijn leven is een puinhoop, maar ik heb toch een leuke kerst gehad’.

Sturen daklozen berichtjes terug?

We lokken dat uit door tips te vragen en dan sturen ze soms wel iets. Gelukkig doet niet iedereen dat, moet ik bekennen. Als elke dakloze me twee berichtjes per dag terug zou sturen, dan kunnen we het aantal uiteindelijk nooit naar die 1200 mensen per jaar opschalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.