Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Good vibes 12 dec 2016 / 14:13 uur

Geld maakt dus écht niet gelukkig

Het lijkt altijd al je problemen op te lossen zolang je er maar genoeg van hebt: geld. Maar dat is helemaal niet het geval, blijkt uit een onderzoek van London School of Economics. Fysiek en mentaal gezond zijn en een goede relatie hebben, zorgen er uiteindelijk voor dat je gelukkig bent. En lossen op lange termijn ook je geldproblemen op.

Het onderzoek stelt dan ook dat het uitroeien van depressies en angststoornissen, voor zover dat mogelijk is, het geluksgevoel van mensen met 20 procent kan laten stijgen. Als armoede bij iemand wordt opgelost, wordt iemand slechts 5 procent blijer dan eerst. Onderzoeksleider Lord Richard Layard zag dat inkomens de laatste vijftig jaar meer dan verdubbeld zijn, maar we voelen ons nog altijd even miserabel.

Goede gezondheid, goede economie

Layard is econoom en adviseerde onder meer voormalig premier Tony Blair en daarna Blairs opvolger Gordon Brown. In het onderzoek Origins of Happiness (de oorsprong van geluk) toont hij aan dat de tevredenheid van mensen met hun leven zijn de prioriteit van elke regering zou moeten zijn. Het heeft namelijk heel wat invloed om de economische situatie in een land.

Als de gezondheid van iemand beter is, kan hij of zij namelijk weer aan het werk. Als iemand aan het werk is, worden er weer belastingen betaald. Daarnaast gaan de kosten voor zorg, ziekenhuis en bezoek aan de eerste hulp omlaag. Layard richtte zich vooral op de mentale gezondheid. „Depressie en angststoornissen tackelen is vier keer effectiever dan je op armoede richten”, zegt Layard tegen The Guardian. „Het betaalt zichzelf namelijk terug.” Layard stelt dan ook voor om overheidsorganisaties als scholen meer te laten doen aan het inperken of zelfs voorkomen van mentale problemen.

Via Giphy

Vier landen

„De uitkomst vraagt om een nieuwe rol van de staat. In het verleden hebben we armoede, werkloosheid, onderwijs en lichamelijke gezondheid al goed weten aan te pakken. Maar minstens net zo belangrijk zijn nu huiselijk geweld, alcoholisme, depressie en angststoornissen, buitengesloten jeugd en prestatiedrang. Dit zouden belangrijke thema’s moeten worden.”

Layard beweerde al in 2014 dat het aanpakken van mentale ziektes een hoop goed zou maken, nu heeft hij er onderzoek naar gedaan. Daarvoor analyseerde hij data van vier landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Naast je psychische staat zijn ook andere sociale factoren van belang. „Een partner hebben is net zo goed voor je als geen werk hebben slecht voor je is.”

Het onderzoek wordt maandag officieel gepresenteerd in Londen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Geld maakt dus écht niet gelukkig
Sluiten