Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 31 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Brabanders serveren oliedel: oliebol plus frikandel

Iedereen sluit het jaar op zijn eigen manier af. Zo besloot een groep vrienden uit Brabant de keuken in te duiken om een nieuwe snack te maken voor oudejaarsavond: de oliedel.

Een oliedel is een oliebol met daarin een frikandel. Hij is bedacht door mannen uit De Mortel die elk jaar de Dellie Rally organiseren, een brommertocht langs snackbars in Oost-Brabant, weet Omroep Brabant.

De vriendengroep zat vrijdagavond in de kroeg toen één iemand zich afvroeg waarom er geen oliebol met frikandel bestaat. „We gaan elk jaar met dezelfde mensen oliebollen eten dus we hebben een doos frikandellen meegenomen en gezegd: maak er maar wat van”, vertelt Tim van der Aa, een van de bedenkers, aan de omroep.

Mayo of suiker?

Tot hun grote verbazing waren de oliedellen erg smakelijk. „Geen krenten meer voor ons, wij gaan voor de dellen”, aldus Van der Aa. Van één frikandel kan je vier dellen maken. De vrienden bakten er een stuk of tachtig en die waren snel op.

De nieuwe snack levert wel één dilemma op: eet je een oliedel met mayonaise of poedersuiker? „Dat is een kwestie van smaak. Sommige mensen combineren het”, besluit Van der Aa.

Jaar van ‘gekke’ snacks

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er geëxperimenteerd wordt met snacks. De krokodel, een kapsalon van een meter, de pernotenkroket, de discodel en de frikandellenvlaai: ze werden allemaal in 2016 bedacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.