Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 12 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

‘In deze landen is kinderopvang relatief het duurst’

Kinderen opvoeden is niet goedkoop. Het ligt natuurlijk niet vast, maar er wordt weleens gezegd dat een kind ‘van de wieg tot de bul’ minstens een ton kost. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het hebben van een kind de ouders gemiddeld 17 procent van hun besteedbaar inkomen kost. In het geval van twee kinderen gaat het om 26 procent, bij drie om 33 procent en het opvoeden van vier kinderen kost 40 procent van het inkomen.

Voor veel werkende ouders is het gebruikmaken van kinderopvang realiteit. Vanwege zaken als werkloosheid en verminderde toeslagen gingen er in Nederland in de afgelopen drie jaren steeds minder kinderen naar een officiële kinderopvang. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aantal kinderen dat naar de opvang gaat in 2015 weer steeg: zo’n 767.000 ouders maakten gebruikte van de dienst voor hun kinderen. In de EU is Nederland koploper wat betreft het gebruikmaken van kinderopvang: 77 procent van de ouders doet dit.

Bij Society At A Glance zochten ze uit wat kinderopvang in OECD-landen – dit is een samenwerkingsverband tussen 35, overwegend welvarende landen die sociaal en economisch beleid bespreken en bestuderen – kost.

Groot-Brittannië aan kop

In Groot-Brittannië gaat het leven met kinderen – financieel gezien – niet over rozen. Tenminste, als je ze naar de kinderopvang wil brengen. Dat kost namelijk gemiddeld 33,8 procent van het inkomen van de ouders.

Ook in Nieuw-Zeeland is het hebben van kinderen niet goedkoop. Het buurland van Australië staat in de lijst op de tweede plek met een percentage van 29 procent van het gezinsinkomen dat besteed wordt aan kinderopvang. Op nummer 3 staat Ierland, waar 27,4 procent van het inkomen naar kinderopvang gaat.

Ongelijke verdeling

Ook Nederland staat in de lijst en wel op plek nummer 7. Als het om kinderopvang gaat, besteden wij 20,2 procent van ons inkomen hieraan. Ruim een vijfde deel dus. Schrik je van deze cijfers en wil je per direct verhuizen? Onze zuiderburen, de Belgen, staan op plek 13 met een aanzienlijk lager percentage: 11,7 procent. In Duitsland is dat 9,7 procent.

Volgens de onderzoekers van Society At A Glance zorgen hoge kosten van de kinderopvang voor ongelijke rolverdeling tussen vader en moeder: „Zulke hoge kosten schrikken mensen af om te gaan werken. Het is financieel gezien dan niet de moeite waard om beide ouders te laten werken, waarbij het doorgaans de moeder is die thuisblijft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.