Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 13 aug 2016

Ambulancechauffeur vervult laatste wensen van zieken

Tien jaar geleden parkeerde Kees Veldboer zijn ambulance aan de Waterweg. Achterin lag Mario, een kankerpatiënt bij wie de ziektekiemen al waren uitgezaaid. Samen keken ze over het water uit, totdat de zieke Mario begon te huilen. „Hij bleek schipper te zijn geweest.”

Ambulance wens

Nog geen half jaar later was de Stichting Ambulance Wens een feit. De stichting heeft als doel het vervullen van de laatste wens van terminaal zieke patiënten door ze met de ambulance nog een keer ergens heen te brengen. Inmiddels staat de teller op bijna achtduizend vervulden laatste wensen.

Het gaat vaak om een simpele wens. Een weekendje weg met het gezin, een barbecue met vrienden, het bijwonen van een belangrijke gebeurtenis van een vriend of familielid. „Het geeft een gevoel van afsluiting, denk ik”, zegt Veldboer in het Algemeen Dagblad. Vaak overlijden de patiënten kort nadat de wens vervuld is. „Soms sterven mensen nog dezelfde dag, alsof ze dan pas kunnen loslaten.”

Kamasutrabeurs

Overigens zijn sommige wensen wel iets lastiger te volbrengen, zoals een heet avondje met pornoster Kim Holland. „Als alternatief zijn we naar de kamasutrabeurs geweest waar de man nog een fotoshoot heeft gehad met een paar sexy meiden. Hij vond het prachtig."

Het werk dat Veldboer doet, is soms wel emotioneel zwaar. Zo kan hij zich nog heel goed een meisje herinneren dat als laatste wens had het zien van haar tuintje. „Tijdens de rit vertelde de verpleegkundige dat om drie uur ‘s middags de stekker eruit ging. Het is inmiddels jaren geleden, maar ik weet nog precies waar ik was om drie uur ‘s middags. Ik reed de Beneluxtunnel in… met een blij gevoel. Dat klinkt misschien gek. Ik wist dat ik het meisje niet beter kon maken, maar ik had haar een mooie dag gegeven."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ambulancechauffeur vervult laatste wensen van zieken
Sluiten