Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse jongeren hebben weinig te klagen

Negen op de tien jongeren zijn tevreden over hun leven. Ze zijn vooral blij met hun vrienden, psychische gezondheid en huis. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar zijn ruim 4000 jongeren ondervraagd door het CBS over hun leven. Het is de eerste keer dat het CBS dit onderwerp heeft onderzocht. De jongeren is gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun leven in het algemeen en met specifieke onderdelen. De jongeren zijn het minst tevreden over hun hoeveelheid vrije tijd, en over de hoeveelheid geld die ze te besteden hebben.

Hoe jonger hoe blijer

Jongeren tot 18 jaar zijn met 94 procent tevredener over hun leven dan de jongvolwassenen van 18 tot en met 25 jaar (87 procent). Wat ook in dit onderzoek opvalt is dat alleen op het gebied van uiterlijk een verschil zit tussen jongens en meisjes. Negen op de tien jongens is tevreden over hun uiterlijk, bij de meisjes is dit acht op de tien.

FNV Jong laat weten niet op te kijken van de conclusie dat vooral jongvolwassenen minder vaak tevreden zijn over zaken als financiën. Zij moeten volgens de bond vanaf hun achttiende aan allerlei verplichtingen voldoen, terwijl ze vaak nog steeds een (minimum) jeugdloon krijgen.

De jongerenbond grijpt het onderzoek dan ook aan om te pleiten voor onder meer een flinke verhoging van de jeugdlonen. „Er valt nog een wereld te winnen door iets te doen aan onderbetaling en het gebrek aan erkenning”, aldus vice-voorzitter Kristina van der Molen in een verklaring.

Onbetaalde stage

FNV Jong is ook helemaal niet te spreken over onbetaalde stages voor jongvolwassenen, die het volgens de bond al lastig genoeg hebben. „Als ze dan ook nog voor het blok gezet worden om zonder loon werkervaring op te doen, lopen ze helemaal vast.”

Als een beter loon voor de baantjes die ze hebben gerealiseerd is, hebben de Nederlandse jongeren waarschijnlijk helemaal niets meer te klagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.