Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 15 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse vaders vinden Vaderdag stom

Wat een onzin, wat stom. Dat vinden vaders in ons land over hun eigen Vaderdag. Geef je tóch een cadeau, kom dan niet met een stropdas aanzetten.

Zondag 19 juni mogen we onze papa’s weer eren met dingen ‘die hij lief maar heus niet nodig vindt’. Tienduizenden al dan niet goed gelukte tekeningen zullen op de ontbijttafels verschijnen. Hartstikke lief van de kids natuurlijk, maar van vader zelf hoeft het niet zo.

Moeders: prima!

Meer dan de helft van de papa’s bestempelt de jaarlijkse Vaderdag als onzin. Dat blijkt uit de Grote Vaderdag Enquête die onder meer dan tweeduizend ouders is gehouden. De mannen met kinderen vinden het dan niks, 60 procent van de moeders vindt Vaderdag juist een prima initiatief.

Nederlandse vaders vinden Vaderdag stom
Foto: Colourbox

„Vaderdag is bij uitstek een mooi moment om aandacht te vragen voor de rol van vaders bij de opvoeding”, vindt ook Peter Tromp, voorzitter van het Vader Kennis Centrum. „Vaders die vanaf de geboorte bij de opvoeding zijn betrokken, hebben een betere band met hun kinderen.”

Favoriete bezigheden

Vaders die ‘hun dag’ zondag vieren en dus niet stom vinden, hebben drie favoriete bezigheden:

• Uitstapje maken met de kinderen, 50 procent

• Uitslapen, ruim 20 procent

• Ontbijten op bed, bijna 16 procent

Kinderen die hun vader een cadeau willen geven, moeten zeker niet aankomen met een stropdas. Paps zal zijn kind vriendelijk bedanken, maar uit de enquête komt naar voren dat het merendeel van de vaders een hekel heeft aan het krijgen van een stropdas. Wat hij wel waardeert? Een zelfgemaakt knutselwerk (82 procent).

De Grote Vaderdag Enquête is gehouden ter gelegenheid van het boek Papa, je snapt er ook helemaal niets van hè? van Tim van der Vliet, dat deze week verschijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.