Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Good vibes 28 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Goede daad van Amsterdamse studente gaat viral

Een klein gebaar met grootse gevolgen. De Amsterdamse Meryem Belhaj (21) deed een goede daad en plaatste daarover een bericht op haar LinkedIn-pagina in de hoop dat ze daarmee toch minstens één persoon daarmee zou raken. Het resultaat: honderden mensen vonden haar bericht interessant – zoals de like-button op LinkedIn dat noemt – en deelden haar bericht en ze ontving duizenden reacties. En die blijven nu, vijf dagen nadat ze het bericht plaatste, nog altijd binnenstromen.

Zoals in de post te lezen is, raakte de psychologiestudente in de bus van Amsterdam naar Haarlem aan de praat met deze oudere man. „Ik had een tas bij me waarop de quote ‘love yourself first’ – in het Arabisch én Engels – stond. ‘Goed statement’, zei hij tegen mij, ‘zo hoort het’. En zo raakten we in gesprek”, vertelt Meryem. „Op de een of andere manier hadden we het later over vis, toen vertelde hij dat hij vis over de hele wereld had gegeten. Zo kwam ik erachter dat hij heel veel van de wereld had gezien, maar dat hij daar nu te zwak en oud voor was geworden.”

Selfie

Hij vertelde Meryem dat het zo’n mooie dag was en dat hij eigenlijk wel naar het strand wilde. „Waarop ik antwoordde: dan gaan we toch?” En zo geschiedde. Op het strand maakte Meryem samen met de man, die al richting de honderd jaar gaat, een selfie. „Ik zei er wel bij dat ik de foto op social media zou plaatsen, maar niet met welke tekst erbij. Hij was er enorm door ontroerd.”

Zijn reactie bereikte Meryem via de kleindochter van de man. „Toen we afscheid namen was hij best emotioneel – we hebben het veel over zijn persoonlijke leven gehad – en daardoor vergat ik mijn contactgegevens aan hem te geven.” Gelukkig had de studente de naam van zijn kleindochter onthouden en heeft ze via haar het bericht aan de man kunnen door sturen, met de belofte in contact te blijven.

Ontdaan

„Met dit bericht wilde ik laten zien hoe makkelijk het eigenlijk is om de wereld een stukje mooier te maken en met elkaar in gesprek te gaan”, vertelt Meryem die ontdaan was door de vele reacties die ze ontving. „Ik zag het zelf niet als een groot gebaar, maar veel mensen wel. Ergens schrok ik daar ook van. Zijn we dan al zo diep gezonken dat iedereen dit al als een grootse daad ziet?”. Hoe het ook zij, wij vinden het een geweldige actie van Meryem. Hopelijk spoort ze alle 4500 mensen die tot nu toe al op haar bericht hebben gereageerd aan tot ook zo’n mooie daad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.