Wouter van Loon
Wouter van Loon Good vibes 28 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers vinden verband mobiel bellen en kanker

Een groot onderzoek van de National Toxicology Program, een gerenommeerd Amerikaans onderzoeksinstituut, heeft een verband gevonden tussen de straling van mobiele telefoons en kanker bij ratten. Meer dan 2.500 ratten werden twee jaar lang, elke dag negen uur aan de straling blootgesteld.

Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk mannelijke ratten door de straling een grotere kans hadden om kanker te krijgen. Dat zou wel eens olie op het vuur kunnen gooien op een langlopend debat, schrijft Consumer Reports.

Niet genoeg bewijs

Al sinds de intrede van de mobiele telefoon wordt er regelmatig gespeculeerd over een verband tussen mobiel bellen en kanker. Veel wetenschappers vonden dat er nog niet genoeg bewijs was om een verband aan te tonen.

Zo waren er in 2015 drie studies waaruit ook bleek dat mensen die veel mobiel belden, sneller een hersentumor krijgen. Maar die onderzoeken kregen flinke kritiek te verduren: de proefpersonen moesten zelf aangeven hoe vaak ze hun telefoon gebruikten, wat niet altijd even betrouwbaar is. De telefoons waren daarnaast verouderd.

Betrouwbare resultaten

Bij het onderzoek met de ratten is echter precies gemeten hoe lang de ratten aan de straling werden blootgesteld. De straling was daarnaast ook even hoog als die in huidige telefoons wordt gebruikt. De ratten werden bovendien steeds voor korte periodes aan de straling onderworpen, voor in totaal negen uur per dag. Dat begon al in de baarmoeder, en duurde tot de ratten volwassen waren.

Omdat kankercellen zich veel sneller ontwikkelen bij ratten, zou twee jaar lang genoeg moeten zijn om betrouwbare resultaten te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.