Sophie Moerman
Sophie Moerman Entertainment 28 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Ophef over tweets oud-Hoofdpiet Erik van Muiswinkel

Eerder deze week stopte Erik van Muiswinkel als Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. De voormalig ‘Hoofdpiet’ deelt zijn ongenoegen over de vele negatieve reacties die hij krijgt, maar juist de manier waarop hij dit doet zorgt voor ophef.

„Opvallend dat veel onderbuik-tokkies het prima vinden om het woord "neger" te gebruiken maar woedend worden als ik ze dan kankerlul noem”, zo luidt een van de tweets die Van Muiswinkel vrijdagavond en -nacht de wereld in stuurde. Hij doelt daarmee op de stroom aan verwensingen die hij op Twitter naar zijn hoofd geslingerd krijgt.

Brief

Van Muiswinkel stopte deze week na ruim achttien jaar met zijn rol als Hoofdpiet. Hij heeft zich in het verleden uitgelaten over de zwartepietendiscussie en zei dat hij hoopt dat de ‘overduidelijk racistische Zwarte Piet’ nog eens verandert. In navolging van zijn vertrek ondertekende hij een brief aan de NTR, waarin honderden BN’ers de omroep, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, vragen Zwarte Piet in zijn huidige vorm ‘uit te zwaaien’.

Bedreigingen

Dat, in combinatie met zijn vertrek, wordt hem duidelijk niet in dank afgenomen. De cabaretier krijgt veel scheldwoorden en zelfs bedreigingen naar zijn hoofd. Vrijdagavond deelde hij een selectie van deze reacties op zijn Twitteraccount, maar het is de reactie van Van Muiswinkel op deze tweets, waar veel mensen over vallen. Zo noemt hij de schrijvers van de boze reacties ‘tokkies’ en ‘kankerlullen’.

Klap van de molen

„Heb jij een klap van de molen gehad de afgelopen dagen, Erik?” twittert zanger Gerard Joling. Zelfs minister Jet Bussemaker van Onderwijs spreekt haar verbazing uit over de toon van de oud-hoofdpiet. „Weet niet wat ik lees. Zou dhr. Van Muiswinkel denken met noemen gruwelijke ziekten zijn punt kracht bij te zetten?”

Het is niet duidelijk wat Van Muiswinkel aanzette tot zijn Twittertirade, naar eigen zeggen wilde hij met de scheldwoorden ‘een subtiel puntje maken’ over het taalgebruik van anderen. Hij reageert zaterdagochtend op de ophef met de cryptische uitspraak van ‘crocodile hunter’ wijlen Steve Irwin: „You can tease a croc till she gets really mad and dangerous. But always remember: she’s extremely stupid".

https://twitter.com/Jet_Bussemaker/status/736465214028255232

https://twitter.com/hdandre68/status/736309830076489730

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.