Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 21 apr 2016

Generation What: Wereld beter af zonder religie?

BNN heeft deze week afgetrapt met het jongerenproject Generation What. Een jaar lang kan iedereen die tussen de 18 en 34 jaar is, meedoen aan het onderzoek dat ook in twaalf andere Europese landen gehouden wordt. De bedoeling: inzicht krijgen in hoe jongvolwassenen in Europa anno 2016 in het leven staan.

Vier dagen lang houdt Metro een stelling uit het onderzoek voor aan een Nederlandse jongere. Vandaag als slot: Els Anker (22) uit Utrecht. Els studeert aan de School voor Journalistiek en werkt als journaliste.

Stelling: Zonder religie zou de wereld een stuk beter af zijn.

Els: „Conflicten spelen zich geregeld af in religieuze context, maar het is niet het geloof dat verkeerd is: het zijn mensen die er misbruik van maken. In iedere religie wordt getracht om kwaliteiten als liefde, compassie en verbinding te stimuleren. Geïnspireerd door een godsdienst vinden mensen houvast en geborgenheid, maar ook antwoorden op vragen over zingeving en ons bestaan.”

Drie negatieve emoties

„Religie wordt pas destructief op het moment dat men claimt een monopolie op de waarheid te hebben. Die religieuze gehechtheid zorgt ervoor dat iemand de waarde van een andere gedachtegang niet meer ziet. Volgens het boeddhisme komt menselijk lijden dan ook voort uit drie negatieve emoties: hebzucht, woede en onwetendheid. Geloof, maar blijf kritisch.

Om verschillen tussen mensen te overbruggen, moeten we voorbij de wij/zij-cultuur, weg van het denken in ‘goed’ en ‘fout’. Het vraagt om interreligieuze dialoog, wederzijdse tolerantie en respect tussen gelovigen én niet-gelovigen. De Dalai Lama zegt niet voor niets: ’Mijn religie is vriendelijkheid’."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Generation What: Wereld beter af zonder religie?
Sluiten