Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 21 apr 2016

Sjaak, Riet en ‘de grens’ uitblinkers in de sport

De Olympische campagne van de Rabobank, ‘Het Aandeel Van’ geheten, zet naast sporters alle vrijwilligers en betaalde krachten die het sporten mogelijk maken centraal. Zij heten de komende maanden uitblinkers. Onder meer topsporters Ellen Hoog en Marianne Vos hebben hun uitblinker aangewezen. Je kunt ze vinden en ook je eigen uitblinker aanmelden op www.hetaandeelvan.nl. Ook redactieleden van Metro zetten hun uitblinkers de komende tijd in vier afleveringen in het zonnetje. Vandaag zijn dat Tjerk de Vries, Constance van Amstel en Erik Jonk.

Riet den Houdijker

LTC Vechtlust, Utrecht. Uitblinker van: Constance van Amstel

Het Aandeel Van
Riet.

Dit maakt deze uitblinker bijzonder: Riet is al 37 jaar lid van onze tennisvereniging en is al die tijd als vrijwilliger actief. Eerst binnen de organisatie van het Open Toernooi en sinds 20 jaar als een van de drijvende krachten achter de toss-avonden. Elke week zorgt ze er weer voor dat iedereen wordt ingedeeld en op zijn of haar eigen niveau een paar potjes kan spelen. Een hele klus, maar Riet draait er haar hand niet voor om.

Maar een oma

Een leuke herinnering: Riet viel tijdens de competitie eens in bij een team jonge meiden. De tegenstanders gaven Riet geen hand omdat ze dachten dat ze ‘slechts’ een oma was die kwam aanmoedigen. Toen zei Riet ‘Ik speel gewoon mee en ga jullie inmaken’. Aan het eind van de dag keerden Riet en de meiden met 5-0 winst weer huiswaarts!

Sjaak Jonk

Sporting S, Schermerhorn. Uitblinker van: Erik Jonk

Het Aandeel Van
Sjaak.

Dit maakt deze uitblinker bijzonder: Sjaak Jonk, mijn vader, is een uitblinker omdat hij bij omnisportvereninging Sporting S in Schermerhorn vooral onzichtbaar werk levert. Hij kalkt de voetballijnen als niemand dat ziet, en hij klust zich een slag in de rondte in de sporthal van de club als niemand anders aanwezig is. Wel zichtbaar is de organisatie van klaverjasavonden, die hij overigens zelf nog weleens weet te winnen.

Op de fiets

Een leuke herinnering:
Sjaak was mijn voetbalcoach in de jeugd en waar we ook een uitwedstrijd speelden: we gingen bijna altijd op de fiets. Mijn voetbalvriendjes keken mij daar natuurlijk op aan (‘jouw vader dit, jouw vader dat’) en niet hun coach. Echter, van al dat gefiets zijn we bepaald niet slechter geworden.

De grensrechter

Alle voetbalclubs in het land. Uitblinker van: Tjerk de Vries

Het Aandeel van
Foto: Colourbox

Dit maakt deze uitblinker bijzonder: Met een vlaggetje in je hand ren je langs de zijlijn van een voetbalveld. Vaak ’s ochtends vroeg als de koude mist de groene sprieten nog bevochtigt. Achter je staan een paar ouders of andere supporters, die iedere keer dat jij je vlag omhoog steekt er wel iets van vinden. Zelden zijn ze het met je eens. Je doet het eigenlijk nooit goed. En toch sta je er iedere week weer. Zodat jouw kinderen of vrienden kunnen voetballen. Grensrechters bij de amateurs zijn helden.

Bowlingschoenen

Leuke herinnering: Ooit deed ik mee met een ’bierelftal’. De spelers hadden de bowlingschoenen van een feestje de avond ervoor nog aan. Een wisselspeler was ’grens’. Hij vlagde geen enkele keer voor buitenspel. „Ik wil dat we achter komen”, vertrouwde hij me toe. „Dan mag ik erin.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sjaak, Riet en ‘de grens’ uitblinkers in de sport
Sluiten