Puck Roest
Puck Roest Good vibes 18 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Waarom zijn katten zo bang voor komkommers?

Dat kattenfilmpjes het geregeld goed doen online, is niet zo gek. Bovendien zou het kijken van de schattige video’s je zelfs gelukkiger maken. Maar katten die schrikken van komkommers zijn helemaal leuk om te zien. Begin deze week ging er een compilatievideo viral waarin de katten te maken krijgen met het groenvoer.

https://www.youtube.com/watch?v=sc0mi0Ei1CQ

Binnen drie dagen tijd werd het filmpje al bijna 740.000 keer bekeken. Terwijl de katten aan het eten zijn, leggen de baasjes stiekem een komkommer achter hun rug. Als de beestjes dan klaar zijn met eten en zich omdraaien, schrikken ze zich een hoedje. Ernstig vermakelijk dus.

Maar waarom schrikken katten eigenlijk van komkommers? Volgens IFL Science heeft eigenlijk helemaal niets te maken met de gezonde, groene snack, maar gaat het puur om het feit dat er iets onverwachts achter hun rug om gebeurt. Baasjes zouden net zo goed een ananas neer kunnen leggen.

Verrassingselement

Volgens Roger Mugford, specialist in dierengedrag, is het juist het verrassingselement dat de viervoeter zo doet schrikken. „Ik denk dat de reactie met name heeft te maken met het feit dat er onverwachts iets onbekends achter de dieren wordt geplaatst, terwijl zij met hun hoofden in de voerbak zitten”, aldus Mugford.

„Katten zijn van nature op hun hoede voor het onbekende. Het zou bijvoorbeeld ook een slang of een andere roofdier kunnen gaan. Ik vermoed dat je dezelfde reactie krijgt wanneer je bijvoorbeeld een nepspin neerlegt”, zegt de specialist.
Heel grappig, die geschrokken katten. Maar dus eigenlijk niet zo fijn voor je beestje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.