Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 29 okt 2015 / 20:24 uur

3,7 miljard mensen hebben herpes

Ongeveer twee derde van de wereldbevolking onder de vijftig jaar is geïnfecteerd met het herpesvirus. Dat komt neer op een totaal van 3,7 miljard inwoners, zo blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De infectie, die voornamelijk bekend is om zijn koortsblaasjes, is zeer besmettelijk.

Blaasjes

Het gaat voornamelijk om het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Dit type veroorzaakt voornamelijk blaasjes rond de mond, maar volgens de WHO ook steeds vaker rondom de genitaliën. Zo’n 140 miljoen mensen tussen de 15 en 49 jaar krijgen genitale herpes terwijl ze besmet zijn met HSV-1.

Van kinds af aan

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de meeste mensen al van kinds af aan besmet met het virus. Toch worden steeds meer mensen op latere leeftijd besmet met genitale herpes, maar dat komt volgens de studie vooral door orale seks.

Het aantal besmettingen met het herpesvirus per werelddeel. Bron: WHO

Vaccinatie

Volgens de WHO wordt herpes een steeds groter probleem in de ontwikkelende wereld. Om het probleem beter in kaart te brengen, moet er beter worden gekeken naar de mogelijke oorzaken. Ook moet er meer voorlichting komen. De Wereldgezondheidsorganisatie wil het ontwikkelen van een vaccin tegen de beide herpesvirussen prioriteit geven en hiermee verdere verspreiding tegengaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
3,7 miljard mensen hebben herpes
Sluiten