Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Good vibes 11 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Caféweetje: Gefopt! Vallende sterren bestaan niet

Het is weer augustus. De maand waar liefhebbers van vallende sterren naar uitkijken. De ene na de andere ‘valt uit de lucht’, wordt ons beloofd. Maar liefst 85 per uur dit jaar. Wat zeg ik? Vallende sterren? De razendsnelle lichtgevende streepjes die we aan de hemel zien, hebben helemaal niets met sterren te maken.

Wat zien we wel?

In de volksmond worden ze vallende sterren genoemd, maar het zijn meteoren. Deze hebben niets met sterren te maken. Meteoren zijn stofdeeltjes of kleine steentjes die vanuit de ruimte met een snelheid van vele tientallen kilometers per seconde de dampkring van de aarde binnendringen. Hier wordt het deeltje afgeremd, waardoor het verhit raakt en verdampt. Het kortstondige lichtspoor komt echter niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien.

Terugkerend fenomeen

Iedere zomer beweegt de aarde zich door een wolk Perseïden. Een meteorenzwerm bestaande uit gruisdeeltjes die zijn achtergebleven in de baan van de komeet Swift-Tuttle. Deze stofwolk komt de aarde altijd halverwege augustus tegen. De aarde doet er meerdere dagen over om het stofspoor te doorkruisen. Daarom kunnen de meteoren bij ideale condities meerdere dagen worden waargenomen.

Wat zien we in Nederland?

Dit jaar helaas niet veel waarschijnlijk. De piek van de ‘sterrenregen’ wordt verwacht in de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 augustus. Maar dan wordt ook bewolking verwacht. Soms zitten er dunne plekken in de bewolking en is de sterrenhemel wazig te zien. Maar Weeronline kan niet zeggen of het beeld dan scherp genoeg is om vallende sterren te kunnen waarnemen.

Lees ook: Donderdag zijn 85 vallende sterren per uur te zien

In welke richting moeten we kijken?

We proberen het natuurlijk toch. Deze kans om tientallen wensen te mogen doen, laten we niet liggen. Dus, het punt aan de hemel waar de meteoren vandaan lijken te komen, ligt in het sterrenbeeld Perseus, waarnaar ze ook zijn vernoemd. Deze is rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden. Het beste moment om Perseïden waar te nemen, is rond 03:30 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Gefopt! Vallende sterren bestaan niet
Sluiten