Constance van Amstel
Constance van Amstel Good vibes 4 jun 2015 / 10:25 uur

Bizar: Sla hoort het als het gegeten gaat worden

Slecht nieuws voor vegetariërs die vlees mijden omdat ze het zielig vinden voor de dieren: planten hebben ook gevoel. Ze kunnen het namelijk ’horen’ dat er aan hen of aan hun buurman in de moestuin geknaagd wordt. Ze schieten dan zelfs in de verdediging, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Missouri.

Mosterdolie

Het team ontdekte dat sla een extra dosis onappetijtelijke mosterdolie aanmaakt zodra het merkt dat er snaaiers in aantocht zijn. Ze reageren dan op het knaaggeluid dat bijvoorbeeld een rups maakt zodra hij zijn tandjes in een naastgelegen sla zet. De sla wordt zo minder lekker, waardoor de rups weer op zoek gaat naar een ander groen hapje.

LEES OOK: Daarom is het eten bij Ikea zo goedkoop

„Eerder onderzoek wees al uit planten reageren op akoestische energie, zoals muziek”, vertelt Heidi Appel, het hoofd van het onderzoeksteam van de sectie Plantwetenschappen uit Missouri. „Maar dit nieuwe onderzoek laat voor het eerst zien hoe de planten reageren op een ecologisch relevante vibratie. We ontdekten dat deze zogenaamde ’voedings vibraties’ signaalveranderingen veroorzaken in het metabolisme van de cellen in de plant, waardoor ze dus meer defensieve stoffen aanmaken dat de aanval van rupsen tegengaat."

Plants Respond to Leaf Vibrations Caused by Insects’ Chewing, MU Study Finds from MU News Bureau on Vimeo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Bizar: Sla hoort het als het gegeten gaat worden
Sluiten