Rens Oving
Rens Oving Good vibes 4 mrt 2015 / 11:20 uur

Grootste slagschip ooit teruggevonden op de zeebodem

Miljardair Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, claimt het grootste slagschip ooit, de Japanse Musashi, gevonden te hebben. Allen en een team van onderzoekers vonden het wrak van wat ooit de trots van de Japanse marine was terug op 1 kilometer diepte in de Filippijnse Sibuyanzee.

De Musashi, en haar zusterschip de Yamato, waren de absolute trots van de Japanse marine en de grootste oorlogsbodems ooit gebouwd. Meer dan 260 meter lang. De Musashi was uitgerust met meer dan honderd boordkannonen, waaronder het zwaarste geschut dat ooit op een schip werd gemonteerd. Tijdens missies waren aan boord van het schip in totaal 2399 opvarenden.

„De Musashi is een wonder van techniek, en als de ingenieur die ik ben, heb ik diepe bewondering voor de moeite die het gekost heeft dit schip te bouwen”, verklaart Allen zijn obsessie voor de gezonken oorlogsbodem. „Ik ben vereerd een rol te hebben mogelijk spelen bij het terugvinden van een schip dat zoveel heeft betekent in de maritieme geschiedenis. We zullen er alles aan doen om de moedige mannen die aan boord dienden in ere te houden.”

Gezonken

De Japanners waren ver voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het geheim al aan de twee reusachtige slagschepen begonnen. De enorme vuurkracht van de twee oorlogsbodems moest de Japanners de heerschappij in de Grote Oceaan bezorgen.

Wikipedia

Daarbij hadden ze alleen geen rekening gehouden met de nieuwe Amerikaanse vliegdekschepen. Op 24 oktober 1944 zonk de Musashi voor de Filippijnse kust. Het schip werd door Amerikaanse vliegtuigen tijdens een slag in de golf van Leyte naar de zeebodem gejaagd. De helft van de bemanning kwam hierbij om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Grootste slagschip ooit teruggevonden op de zeebodem
Sluiten