Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 14 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Vulkaan barst uit nabij Reykjavik, politie roept noodtoestand uit

In het zuidwesten van IJsland, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, is zondagochtend een vulkaan uitgebarsten. Volgens de IJslandse nieuwssite Iceland Monitor heeft de politie de noodtoestand uitgeroepen.

Er is een opening in de aarde ontstaan in Sundhnúk, iets ten noorden van Grindavík, het dorpje dat in december moest worden geëvacueerd na een andere vulkaanuitbarsting. Uiteindelijk kwam Grindavík ongeschonden uit die uitbarsting, omdat de lava in een andere richting stroomde.

Ditmaal stroomt de lava wel in de richting van Grindavík, meldt de IJslandse meteorologische dienst (IMO). Er zouden scheurtjes zijn ontstaan in een deels afgewerkte verstevigingsmuur die na de vorige uitbarsting werd opgetrokken. De lava zou zich al op 450 meter van de eerste huizen van het dorp bevinden. De inwoners zijn opnieuw geëvacueerd.

De vulkanische ondergrond van Reykjanes, het schiereiland ten zuiden van Reykjavik waar Sundhnúk en Grindavík liggen, is de laatste jaren erg actief. Dit is al de vijfde uitbarsting in het gebied sinds 2021.

De vulkaanuitbarsting leidt vooralsnog niet tot hinder voor het vliegverkeer tussen Reykjavik en Schiphol, laat een woordvoerder van de Nederlandse luchthaven weten. Ook van de vorige uitbarsting in december hadden vluchten geen last, zegt hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties