Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

VS feliciteren verkiezingswinnaar Taiwan

De Verenigde Staten hebben de aankomende Taiwanese president Lai Ching-te gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken prees het „robuuste democratische systeem” op het eiland. Hij zei in een verklaring dat zijn land wil zorgen voor „vrede en stabiliteit” in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan.

De VS worden gezien als de belangrijkste buitenlandse bondgenoot van Taiwan, dat formeel de Republiek China heet. Toch heeft Washington, net als de meeste landen, geen officiële diplomatieke betrekkingen met het eiland. Het veel grotere communistische China ziet Taiwan als eigen grondgebied en probeert het eiland diplomatiek te isoleren. China heeft Lai eerder omschreven als een separatist en benadrukte na zijn overwinning dat de „hereniging” van China en Taiwan „onvermijdelijk” is.

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft de aankomende president gefeliciteerd. „De verkiezingen van vandaag laten nog eens zien dat Taiwan een levendige democratie is”, concludeerde minister van Buitenlandse Zaken David Cameron. Hij sprak de hoop uit dat Taiwan en China gaan proberen „hun geschillen vreedzaam op te lossen door middel van een constructieve dialoog”. Cameron zei dat niet gedreigd zou moeten worden met geweld.

China stuurt regelmatig gevechtsvliegtuigen en marineschepen richting Taiwan om druk uit te oefenen. De VS zijn bewust terughoudend in hun mededelingen over hoe ze zouden reageren als China ooit besluit het eiland aan te vallen. Dat beleid wordt omschreven als strategische dubbelzinnigheid (“strategic ambiguity’) en moet afschrikwekkend werken. President Joe Biden heeft eerder wel laten doorschemeren dat hij Taiwan militair te hulp zou komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties