Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 3 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Trump in beroep tegen uitsluiting van voorverkiezing in Maine

De Amerikaanse oud-president Donald Trump gaat in beroep tegen de beslissing dat hij niet mag deelnemen aan de voorverkiezing in Maine, melden meerdere Amerikaanse media. Trumps beroep dient bij het zogenoemde State Superior Court van Maine.

Trump, die hoopt deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van november dit jaar, werd uitgesloten op grond van een bepaling in de grondwet die stelt dat personen die een opstand hebben veroorzaakt geen publiek ambt mogen bekleden. In dit geval zou de bestorming van het Congres in 2021 de opstand zijn.

De advocaten van Trump weerleggen dat hij heeft deelgenomen aan een opstand en stellen dat de hoogste verkiezingsfunctionaris van de staat Maine, Shenna Bellows, niet de autoriteit heeft om de oud-president van het stembiljet te weren.

De verwachting is dat de zaak nu relatief snel voor het Amerikaanse Hooggerechtshof zal belanden. Een uitspraak van het hoogste hof zou duidelijkheid kunnen scheppen voor andere staten over de grondwettelijkheid van een deelname van Trump aan de voorverkiezingen.

Maine is na Colorado al de tweede staat waar Trump van de voorverkiezingen werd geweerd. Ook de afvaardiging van de Republikeinse Partij in Colorado heeft het Hooggerechtshof gevraagd zich over de zaak uit te spreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties