Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 5 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Ontbossing in Braziliaans Amazonegebied gehalveerd in 2023

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud is vorig jaar met de helft afgenomen, blijkt uit cijfers die vrijdag zijn vrijgegeven. Daartegenover staat dat in het minder bekende savannegebied Cerrado juist veel vegetatie is verdwenen.

Op basis van satellietbeelden is berekend dat vorig jaar 5152 vierkante kilometer bos in de Amazone is verwoest, een daling van 50 procent vergeleken met 2022. Het grootste regenwoud ter wereld speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van de klimaatverandering, omdat bomen veel CO2 opnemen.

„We hebben in 2023 een aantal belangrijke overwinningen op het milieu gezien. De aanzienlijke vermindering van de ontbossing in het Amazonegebied was een hoogtepunt”, zei Mariana Napolitano van de Braziliaanse tak van het Wereld Natuur Fonds.

Landbouwindustrie

In de Cerrado, een tropisch bos- en savannegebied, is er sprake van een tegengestelde trend. Daar ging vorig jaar ruim 7800 vierkante kilometer aan vegetatie verloren, het grootste gebied sinds het begin van de monitoring in 2018. Milieugroeperingen beschuldigen de regering van president Lula ervan een oogje dicht te knijpen bij de verwoesting van de minder bekende Cerrado om de machtige landbouwindustrie tegemoet te komen. Volgens experts wordt de verwoesting in zowel de Amazone als in de Cerrado voornamelijk veroorzaakt door de landbouw.

Nadat de ervaren linkse Lula de extreemsrechtse Jair Bolsonaro had verslagen bij de verkiezingen keerde hij 1 januari 2023 terug als president. Hij zwoer dat „Brazilië terug is” als partner in de strijd tegen klimaatverandering en verscherpte het milieubeleid. Bolsonaro, president van 2019 tot en met 2022, kreeg internationaal veel kritiek, omdat onder zijn leiding de ontbossing fors toenam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties