Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 14 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Media Jemen: Houthi-gebied voor derde dag op rij aangevallen

Het westen van Jemen, waar de Houthi-rebellen de macht hebben, is voor de derde dag op rij aangevallen, schrijven Jemenitische media. Vrijdag en zaterdag beschoten de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doelen van de rebellenbeweging, omdat die de afgelopen maanden schepen op de Rode Zee onder vuur blijft nemen.

Zondag zou de havenstad Hodeida zijn geraakt door de Amerikanen en de Britten, bericht nieuwssite Ansar Allah. De afgelopen dagen zouden onder meer trainingsfaciliteiten, drone-opslagplaatsen en een radar-installatie zijn beschoten. De eerste dag werden vijf Houthi’s gedood.

De Amerikaanse regering heeft niet gereageerd op de Jemenitische beschuldigingen. Wel ontkende een anonieme functionaris van het Amerikaanse leger tegen persbureau AFP dat er zondag nieuwe aanvallen zijn uitgevoerd. Hij zei niet alleen dat de Verenigde Staten geen beschietingen hebben uitgevoerd, maar ook dat de andere landen waarmee de VS samenwerken tegen de Houthi’s zondag niet hebben aangevallen.

De Amerikanen en de Britten zien de aanvallen van vrijdag en zaterdag als een defensieve operatie, omdat de Houthi’s op de Rode Zee schepen beschieten. Zij doen dit uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza, waar sinds 7 oktober al bijna 24.000 doden zijn gevallen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Nederland steunt de Amerikaanse en Britse aanvallen en hielp mee bij de eerste operatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties