Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 6 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Hezbollah meldt grote raketbeschieting observatiepost Israël

De Libanese Hezbollahbeweging zegt 62 raketten te hebben afgevuurd op een observatiepost van het Israëlische leger. De aanval wordt omschreven als een reactie op de dood van een Hamaskopstuk, dat is gedood in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Hezbollah houdt Israël verantwoordelijk voor de dood van Saleh al-Arouri, een belangrijke leider van Hamas. Internationaal wordt gevreesd dat de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook kan leiden tot een groter regionaal conflict.

Hezbollah had al gewaarschuwd dat de dood van Arouri niet zonder gevolgen zou blijven. Bij de raketaanval zou met „meerdere soorten raketten” een Israëlische basis op een heuvel onder vuur zijn genomen. Die wordt volgens Hezbollah onder meer gebruikt voor „observatie van het luchtruim”.

Reactie Israël

De Libanese beweging omschrijft de beschieting als „onderdeel van de initiële reactie op de misdadige liquidatie van de grote leider Saleh al-Arouri”. Over schade of slachtoffers door de beschieting is nog niets bekendgemaakt.

De Israëlische strijdkrachten maakten naderhand bekend ongeveer veertig raketlanceringen vanuit Libanees grondgebied te hebben waargenomen. In het noorden van Israël gingen luchtalarmen af. Er zou na de aanval ook zijn teruggeslagen.

Spanning in grensregio

Israëlische troepen en strijders van het zwaarbewapende Hezbollah hebben elkaar de afgelopen tijd al regelmatig onder vuur genomen in het grensgebied van Israël en Libanon. Het aan Iran gelieerde Hezbollah beschikt volgens experts over een groot raketarsenaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties