Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 6 jan 2024
Leestijd: 7 minuten

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘De Zuidas bracht geen voldoening meer’

Waar de één vindt dat geld moet rollen, blijft de ander herhalen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. En als we eerlijk zijn; wat blijft er dan over van het gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’? Vandaag: de 38-jarige Shariff, die ontdekte dat hij op de Zuidas niet gelukkig werd.

Naam: Shariff
Beroep: Freelance Product Owner (Blockchain)
Woonsituatie: koopwoning met vrouw en kinderen
Netto maandsalaris: 5500 euro (gezamenlijk netto inkomen: 8000 euro)

Geld maakt (niet) gelukkig

„Ik ben opgevoed met het idee: je moet sparen en heel hard werken. Er werd thuis ook niet meer uitgegeven dan nodig. Om een praktisch voorbeeld te geven: als we een dagje naar de Efteling gingen, dan namen we zelf broodjes en drinken mee.

Of als we een dagje naar Amsterdam gingen vanuit Deventer, dan parkeerden we niet in de stad, maar daarbuiten, zodat het gratis was. En we gingen op vakantie, maar wel met budget. Bijvoorbeeld op kampeervakantie. Er werden dingen ondernomen, maar mijn ouders probeerden de kosten laag te houden.”

„Ik moet wel zeggen: we zijn nooit iets tekort gekomen. Maar nog een grappig voorbeeld; als we een ijsje mochten, dan mochten we geen Magnum, maar wel een Raket. Dat was bij vriendjes met ouders die het ruimer hadden wel anders. Ik zag het bijvoorbeeld ook aan kleding bij vriendjes. Daar verlangde ik dan zelf ook naar, maar dat verlangen heeft zich omgezet in een enorme motivatie.”

Hoe uitte die motivatie zich?

„Ik wilde heel graag studeren. Ik was niet de slimste, maar wel heel erg gedisciplineerd. Het heeft me heel veel moeite gekost, maar uiteindelijk heb ik mijn studie aan de universiteit afgerond.

Dat was een soort droom, om naar de universiteit te gaan, daarna een traineeship te doen dan de corporate ladder te beklimmen tot aan het management. Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan, maar ik werd daar niet gelukkig.”

Hoe kwam je erachter dat dit je droom was?

„Door zelf de mogelijkheden te onderzoeken. Mijn vader werkte in een fabriek en mijn moeder was thuis, we waren een middenklasse gezin. Ik zag vrienden andere dingen doen en wilde mezelf ontwikkelen. Vanuit huis werd dat ook aangemoedigd en mijn ouders vonden het ook belangrijk dat ik zou gaan studeren. Ik was heel nieuwsgierig.”

Hoe zag je studietijd eruit?

„Ik ben thuis blijven wonen, dat was een bewuste afweging. Ik studeerde in Enschede en woonde in Deventer, dus met drie kwartier was ik er. De studie heb ik zelf betaald en tijdens het studeren heb ik altijd gewerkt. Ik deed allerlei verschillende dingen: van werken bij een tankstation tot een bijbaan in de T-mobile winkel.

Daardoor hoefde ik eigenlijk geen studieschuld op te bouwen, maar dat heb ik toch wel gedaan. Ik heb 8 jaar lang maximaal geleend, maar dat geld nooit aangeraakt. Toen ik klaar was met studeren heb ik dat geld gebruikt om een huis te kunnen kopen. Inmiddels heb ik de lening bijna afbetaald. Er staat nu nog zo’n 8000 euro open.”

En daarna volgde de corporate ladder, hoe was dat?

„Eerst heb ik hbo gedaan en later ben ik doorgestroomd naar de universiteit. Ik ben begonnen met commerciële economie en later heb ik een master communicatiewetenschappen behaald.

Na mijn traineeship ging ik aan het werk op de Zuidas bij ABN AMRO. Dat was heel leuk in het begin en eigenlijk best lang. Ik heb daar uiteindelijk zo’n 6 jaar gewerkt en heel veel geleerd. Van de omgeving, van de mensen.

Ik was daar omgeven met allemaal anderen die ook gestudeerd hadden. En het waren ook wel veel mensen uit het Gooi en mensen die bij studentenverenigingen hadden gezeten. Dat had ik zelf nooit meegemaakt. Wat dat betreft kwam ik in een soort andere cultuur terecht. Er werkten bijvoorbeeld ook veel developers uit India. Ik leerde samenwerken en ik leerde over de maatschappij. Leuk, was dat.”

Wat is er waar over de vooroordelen over snuiven en een 70-urige werkweek op de Zuidas?

„Snuiven geldt voor mij sowieso niet en 70 uur werken is denk ik ook niet helemaal waar. Er waren wel altijd borrels, er werd gefeest, maar er werd ook hard gewerkt en op maandag was iedereen er weer. Als ondernemer werk ik nu qua uren meer, denk ik. Het was hard werken, maar ook tegen goede voorwaarden.”

Wanneer merkte je dat een leven op de zuidas niet zaligmakend was?

„Ik wilde iets meer bijdragen aan de maatschappij. Ik werkte aan innovaties, maar vaak kwam het niet verder dan het gebouw. De nieuwe technologieën kwamen vaak niet bij de klant terecht. Op een gegeven moment ga je je dan afvragen waar je het voor doet.

Zo’n bank is een log bedrijf. Maar door de goede voorwaarden ben je gevangen in gouden handboeien. Je verdient goed, maar je bent niet vrij. Als je op vakantie wilt, dan moet je toestemming vragen en uiteindelijk kun je er dan misschien vier weken per jaar tussenuit. Toen ben ik gaan zoeken naar andere manieren en zo ben ik uiteindelijk voor mezelf begonnen.”

Hoe bevalt dat?

„Soms maak ik nu nog meer uren, maar ik heb wel meer vrijheid. Ik kan de uren zelf indelen en ik kan bijvoorbeeld ook op een andere locatie werken. Soms vragen klanten veel en worden er alsnog hoge eisen gesteld, maar ik heb wel meer vrijheid.”

Hoe pak je het nu zelf aan met de financiële opvoeding van je kinderen?

„De oudste is 11 jaar. Voor hem heb ik een account geopend voor crypto exchange. Als hij iets wil uitgeven, probeer ik hem te stimuleren dat hij iedere euro die hij uitgeeft ook investeert in bijvoorbeeld bitcoin. Daarmee probeer ik hem wat bij te brengen over een nieuwe manier van beleggen. Daarnaast proberen we uit te leggen dat hij over aankopen moet nadenken, als hij bijvoorbeeld bonnen of geld krijgt voor zijn verjaardag.”

Vroeger werd er op de uitgaven gelet. Hoe is dat nu binnen je eigen gezin?

„Dat is bij ons nu minder aan de orde dan vroeger bij ons thuis. We proberen natuurlijk weleens ergens op te letten, maar we gaan bijvoorbeeld wel vaker uiteten en op vakantie laten we het allemaal los. Daar reserveren we dan vooraf al budget voor. Zolang het zo kan, kan het.”

Is het voor jou een doel geweest om meer financiële ruimte te hebben dan je ouders hadden?

„Het doel was voor mij eigenlijk groter: ik wil kijken hoe ver ik kan komen in het leven. Wat ik kan bereiken qua werk en in mijn carrière. Daar komt dan ook meer geld bij kijken, maar de zoektocht naar geld daar word ik niet gelukkig van. Ik wil ook iets terugdoen.”

Is er een moment geweest waarop geld een andere rol is gaan spelen in je leven?

„Sinds 2017 ben ik me gaan verdiepen in investeren en beleggen. Daarmee wil ik meer vrijheid en tijd genereren voor mezelf. Ik ben alles gaan leren over blockchain en bitcoin en heb toen een aantal beleggingen gedaan. We zullen zien waar het heengaat, maar door te investeren hoef ik minder te leven volgens een uurtje-factuurtje-model.”

„En geld geeft ook ruimte voor andere dingen. Mijn ouders komen uit Indonesië en daar zijn we onlangs nog geweest. Het lijkt me heel gaaf om iets terug te doen voor de gemeenschap daar. Op die manier is geld een middel.”

Stelling: met 1000 euro per maand extra zou ik op de lange termijn gelukkiger zijn

„Ja, zeker. Met de kanttekening dat je gezond moet zijn en dat de relaties met de mensen om je heen goed zijn. Als dat allemaal goed zit, dan is 1000 euro erbij altijd goed. En ik zou niet alles zelf houden, we houden ook van delen. We geven graag feestjes, vinden het leuk om ervoor te zorgen dat vrienden het fijn hebben. En nu met de kerstperiode is het ook leuk als je iets kunt geven aan anderen.”

Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

„Geld maakt gelukkig. Met dus diezelfde kanttekening. En met geld kun je ook meer ruimte geven aan jezelf. Dan word je ook een beter persoon. Door stress kun je soms onaardiger worden, of stress kan je zelfs een ander persoon maken. Met minder stress kun je beter zijn voor je omgeving.

Zelf ben ik bezig met het opbouwen van vermogen. Dat zou ik iedereen aanraden om ook te doen. Niet vanuit het inhalige, maar vanuit de voordelen en vanuit het idee dat je daarmee van betekenis kunt zijn voor anderen.”

  Ook jouw visie op geld delen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  De Spaarrekening van Fenna: ‘We hebben 118.600 euro gespaard’

  Boodschappenkar weer prijziger, deze producten worden duurder (maar er zijn ook meevallers)

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

  Reacties