Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 14 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe Deense koning Frederik geëmotioneerd en roemt zijn moeder

De Deense koning Frederik heeft voor het eerst het Deense volk toegesproken in zijn nieuwe rol. Hij roemde zijn moeder Margrethe, die eerder op zondag aftrad. „Ze zal altijd herinnerd worden als een buitengewone koningin.” Frederik raakte zichtbaar geëmotioneerd tijdens de balkonscène.

Frederik sprak vanaf het paleis Christiansborg in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij werd daar met een luid applaus onthaald door de duizenden aanwezigen op het plein voor het paleis. Premier Mette Frederiksen riep Frederik daar officieel uit tot koning van Denemarken. De nieuwe vorst zwaaide langdurig naar het publiek en moest meerdere malen een traan wegpinken.

In zijn speech sprak Frederik de hoop uit dat hij een koning wordt die kan verbinden. „Het is een taak die ik met trots, respect en vreugde op mij heb genomen.”

Handtekening

Zondagmiddag zette koningin Margrethe haar handtekening onder een abdicatieverklaring. Daarmee werd Frederik koning van Denemarken. Zijn vrouw Mary is nu koningin. Christian, het oudste kind van Frederik en Mary, is nu kroonprins. Hoewel Margrethe is afgetreden, blijft zij wel de titel van koningin voeren.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix prezen in een bericht op Instagram de afgetreden Deense koningin Margrethe voor de inzet voor haar land. Ook kijken ze ernaar uit om koning Frederik en koningin Mary in hun nieuwe rol te ontmoeten, schrijven ze. „Na 52 jaar krijgt Denemarken vandaag een nieuw staatshoofd. Met warmte en genegenheid eren wij Koningin Margrethe voor haar onvoorwaardelijke en markante inzet voor Denemarken”, melden het koningspaar en de prinses.

Denemarken is een constitutionele monarchie. Het koningshuis vervult een symbolische en ceremoniële rol en heeft geen wetgevende bevoegdheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties