Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 3 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Meer dan 100 doden door explosies bij herdenking Iraanse generaal

Zeker 103 mensen zijn in de Iraanse stad Kerman om het leven gekomen door explosies bij een herdenking van de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Ook raakten ongeveer 140 personen gewond, berichten Iraanse staatsmedia.

Iraanse media schrijven dat twee bommen afgingen bij de plek waar de generaal ligt begraven. Daar hadden zich op zijn sterfdag mensen verzameld. Soleimani kwam op 3 januari 2020 in buurland Irak om het leven door een Amerikaanse droneaanval. Hij wordt in eigen land vereerd als een held.

Er zou ongeveer een kwartier tussen de explosies hebben gezeten bij de begraafplaats. Iraanse media schreven eerst dat het mogelijk ging om ontplofte glasflessen. Later volgden berichten dat sprake zou zijn geweest van bomaanslagen.

Soleimani stond aan het hoofd van een elite-eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde. Die hield zich bezig met internationale operaties. Zijn dood deed de spanning tussen Iran en de VS flink oplopen. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump noemde Soleimani een terrorist die aanslagen beraamde op Amerikanen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties