Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 12 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Bouterse begint vrijdag aan 20 jaar gevangenisstraf

De Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse (78) moet zich vrijdag melden bij een gevangenis om zijn gevangenisstraf van twintig jaar uit te zitten. Hij kreeg die straf na een proces van ruim zestien jaar, voor zijn aandeel in de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Vier medeveroordeelden, die ieder vijftien jaar moeten uitzitten, zijn ook door het Openbaar Ministerie opgeroepen om vrijdag naar de gevangenis te gaan.

Bouterse is voorzitter van de Nationale Democratische Partij. Zijn partijgenoten willen vrijdagochtend solidariteit betuigen met de veroordeelde politicus en zijn gezin. Aanhangers zijn opgeroepen om naar Leonsberg te gaan, de buitenwijk van Paramaribo waar Bouterse woont. De politicus houdt daar een speech, zei partijkopstuk Ricardo Panka donderdag op de Surinaamse radio. Advocaat Irvin Kanhai zei eerder op de radio dat zijn vijf cliënten zich zullen houden aan de wet.

Bouterse wordt vrijdagochtend om 09.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) verwacht bij de Centrale Penitentiaire Inrichting in Santo Boma, zo’n twintig kilometer van het centrum van Paramaribo. Het is de bedoeling om hem zo snel mogelijk over te brengen naar een cel die nu wordt gebouwd op het terrein van het Militair Hospitaal in Paramaribo, pal aan de overkant van het Academisch Ziekenhuis. Daar is de ex-president verzekerd van medische zorg als die nodig mocht blijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties