Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 12 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Brits Lagerhuis stemt voor omstreden migratieplannen Sunak

Het Britse Lagerhuis heeft voor de omstreden plannen van de Britse regering gestemd om migranten uit te zetten naar Rwanda. Het Hooggerechtshof verhinderde die maatregelen, maar de regering van premier Rishi Sunak wil het beleid toch doorzetten met een nieuwe wet. 313 parlementariërs stemden in de belangrijke eerste stemronde voor die wet, 269 waren tegen.

Het was niet duidelijk of de wet er doorheen zou komen, omdat Sunak ook veel kritiek kreeg van zijn eigen partijgenoten. De rechtervleugel van de Conservatieven vindt dat de Rwanda-deal niet ver genoeg gaat. Vlak voor de stemming maakte een groep van veertig partijgenoten bekend niet voor de wet te gaan stemmen, maar dat was niet genoeg om de wet terug te sturen.

De bedoeling van de deal is om alle illegale migranten te deporteren naar Rwanda. Dat land krijgt in ruil geld van de Britten. De regering van Sunak wil het aantal migranten dat met rubberbootjes het Kanaal oversteekt terugdringen en ze op deze manier ontmoedigen om naar Groot-Brittannië te komen.

Geen veilig land

Het Hooggerechtshof bepaalde dat dat idee tegen het Europese mensenrechtenverdrag ingaat, omdat Rwanda geen veilig land is om migranten naar uit te zetten. Sunak kwam daarna met de nu voorgelegde noodwetgeving om die beslissing naast zich neer te kunnen leggen. Mensenrechtenorganisaties uitten flinke kritiek op de plannen en ook oppositiepartij Labour is tegen het omstreden beleid.

Het wetsvoorstel moet nu nog langs het Hogerhuis, waar parlementariërs waarschijnlijk nog zullen proberen de plannen te matigen. De regering hoopt in het voorjaar de eerste migranten op het vliegtuig naar Rwanda te kunnen zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties