Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Verbazing over opgedoken video ‘Titan-baas’ Stockton Rush die vertelt ‘regels te breken’

Het drama rondom de onderzeeër Titan, die naar de gezonken Titanic zou duiken, krijgt steeds meer details. Nu duikt er een video op waarin de verongelukte Stockton Rush, de CEO van OceanGate, vertelt dat hij bij de bouw van de Titan de regels aan zijn laars lapte.

Het kostte vijf mensen het leven, de excursie van de Titan die voor een flinke som geld naar het wrakstuk van de Titanic zou duiken. De duikboot met de inzittenden raakte vermist en inmiddels is bekend dat de onderzeeër is geïmplodeerd. Het vaartuig is als het ware ‘in elkaar gedrukt’.

Video OceanGate-CEO Stockton Rush duikt op

Er komen steeds meer details over de gezonken duikboot naar buiten. Zo vertelde de tante van de 19-jarige inzittende Suleman Dawood dat hij vooraf „doodsbang” bleek te zijn geweest en eigenlijk niet aan boord wilde. De jongen ging toch mee op de trip om zijn vader, de Brits-Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood, te plezieren.

Maar op social media klinkt ook heel wat verontwaardiging over een video van OceanGate-CEO Stockton Rush. Daarin vertelt hij over de bouw van de Titan en hoe hij naar eigen zeggen zich niet zo nauw aan de regels hield.

Regels breken voor bouw Titan

In het filmpje vertelt de OceanGate-CEO dat hij graag „herinnerd wordt als innovator.” Vanuit de cabine van de duikboot vertelt hij dat hij een voorbeeld neemt aan de Amerikaanse generaal MacArthur. De opperbevelhebber verkondigde namelijk dat men herinnerd wordt door regels te breken. „Ik heb wat regels gebroken om deze duikboot te maken”, aldus Rush.

De CEO benadrukt dat hij de regels brak met „logica en goede techniek.” Waarna hij aanhaalt dat de Titan gemaakt is met koolstofvezels en titanium. „Er is een regel dat je dat niet doet. Wel, ik heb het gedaan”, vertelt hij. Koolstofvezel blijkt lichter te vervoeren en is dus goedkoper.

Verwijzing naar Titanic

Onder meer duikbootbouwer Erik Hasselman vertelt aan het Belgische HLN dat OceanGate grote risico’s heeft genomen. Iets wat overigens ook Rush tijdens de bouw van de Titan meerdere keren verteld is.

Ook in een interview van zes jaar geleden met het Amerikaanse CBS News pronkte Rush destijds met een andere duikboot, genaamd de Cyclops. Hij noemde de Cyclops „een van de veiligste vormen van transport ter wereld” en benadrukte dat de duikboot zelfs „onverwoestbaar” was. Extra wrang is wellicht dat de interviewer in dat gesprek benadrukte dat men dat ook over de Titanic ooit uitsprak.

Waarschuwingen over veiligheid

De Telegraaf schrijft vandaag in een achtergrondartikel over Rush dat er om hem nogal wat omstreden geluiden klonken. In 2018 toen de Titan klaar was voor de eerste expedities, kreeg Rush kritiek vanwege zijn lak aan veiligheidsvoorschriften. Onder meer oud-collega van OceanGate David Lochridge werd ontslagen omdat hij wilde dat de duikboot gekeurd werd. Lochridge waarschuwde in de rechtszaal voor „potentiële gevaren voor als de duikboot extreme diepten bereikte.” Zo zou het raampje waardoor de inzittenden naar buiten konden kijken alleen getest zijn op 1300 meter diepte. Het wrak van de Titanic ligt op 4000 meter diepte.

En ook in een brief zou de sector erop aangedrongen hebben om de Titan te laten keuren en certificeren. De ’experimentele’ aanpak van OceanGate zou kunnen leiden tot mogelijk ’catastrofale’ problemen, stond in de brief. Maar Rush vond zijn schip ‘te innovatief voor de conservatieve keuringsdiensten’.

Goedkoop materiaal

Naast dat Rush koos voor de bovengenoemde goedkopere koolstofvezel, bezuinigde hij klaarblijkelijk op meer materiaal. „Een handgreep aan de binnenkant is gekocht bij een kampeerwinkel, goedkope ledlichtjes, een gamecontroller als besturing en buizen uit de bouw als afwerpbare ballast”, schrijft de Telegraaf. Ook ontbrak een goed communicatie- of navigatiesysteem aan boord. Daarnaast vonden tijdens alle expedities van de Titan (kleine) incidenten plaats.

Familie van Titanic-slachtoffers

Overigens schrijft de krant ook nog dat zijn vrouw Wendy Rush de achter-achterkleindochter van twee beroemde slachtoffers van de Titanic blijkt te zijn. Isidor Straus en zijn vrouw Ida, die tot de allerrijkste passagiers behoorden, kwamen samen om bij die scheepsramp uit de vorige eeuw. In de film Titanic is er een fictieve scène waarin het stel elkaar vasthoudt in bed, terwijl het water in de kamer stijgt.

Onderzeeër Titan is ‘geïmplodeerd’, vijf mensen aan boord overleden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.