Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoeker leefde 100 dagen in capsule onder water: ‘Was eenzaam’

Plassen ging wat moeilijk en soms voelde hij zich eenzaam, maar het is gelukt: de Amerikaanse onderzoeker Joseph Dituri leefde honderd dagen onder water. Vrijdag kwam hij weer boven.

Dituri zat drie maanden alleen in een klein onderwaterhotel op zo’n negen meter diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida. Dat deed hij omdat hij wilde onderzoeken hoe het menselijk lichaam reageert op langdurige blootstelling aan hoge luchtdruk.

Dagelijks experimenteren

Dagelijks voerde hij experimenten op zichzelf uit om te monitoren hoe zijn lichaam reageerde op de hoge luchtdruk. Zo nam hij bloed-, speeksel-, en urinemonsters af en deed hij longfunctietesten en bloeddruktesten. Ook onderzocht hij zijn gehoor.

In het onderwaterhotel was de luchtdruk zo’n 70 procent hoger dan aan het wateroppervlak omdat het water de lucht samenperst. In zijn capsule werd de luchtdruk niet gelijk gehouden aan die van boven het water, iets dat bijvoorbeeld wel gebeurt in onderzeeërs.

Joseph Dituri voelde zich eenzaam

Aan CNN geeft Dituri toe dat hij zich soms wel eenzaam heeft gevoeld. „Mensen hebben interactie, zoals een knuffel of en hand, nodig”, zegt hij. Maar écht helemaal alleen was hij niet. Tijdens zijn verblijf in het onderwaterhotel gaf hij online les aan kinderen. Ook ging hij soms zijn capsule uit om te duiken.

Nadat Dituri bovenkwam, is hij uitvoerig onderzocht. Tot nu toe is gebleken dat hij 1,27 centimeter is gekrompen en is zijn slaap en cholesterolgehalte verbeterd. De uitkomsten van het onderzoek kunnen in de toekomst ook van pas komen bij ruimtereizen, bijvoorbeeld voor wanneer er astronauten naar Mars gaan. Ook zij moeten dan voor langere tijd in een kleine ruimte leven.

Onderzoek loopt nog door

Ondanks het onderzoek van Dituri, hebben wetenschappers nog altijd veel vragen over wat hoge luchtdruk precies met ons lichaam doet. De daadwerkelijke effecten van Dituri’s tijd in de onderwatercabine zullen de komende tijd moeten blijken. De komende maanden loopt het onderzoek nog door.

Ex Britney Spears verdenkt zangeres van drugsgebruik: ‘Ze gebruikt crystal meth’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.