Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Heldhaftige reddingsactie op Mount Everest: sherpa draagt onderkoelde klimmer op rug naar beneden

Een Maleisische klimmer is op de Mount Everest op het nippertje aan de dood ontsnapt dankzij een heldhaftige reddingsactie van een Nepalese sherpa. De klimmer was in de zogenoemde zone des doods onderkoeld geraakt, maar werd door een sherpa opgemerkt.

De sherpa kwam de klimmer tegen toen hij een Chinese klant naar de top van de berg begeleidde. De Maleisiër klampte zich vast aan een touw en was onderkoeld geraakt door de extreme kou. In het gebied kan de temperatuur namelijk zakken tot zeker 30 graden onder nul.

Leven redden belangrijker dan bidden in klooster

Het lukte de sherpa om zijn klant ervan te overtuigen niet verder naar de top van de Mount Everest te klimmen, maar om de klimmer in nood te helpen. „Als we hem daar hadden laten liggen, had hij dood kunnen gaan. Eén leven redden is belangrijker dan bidden in het klooster”, zegt de sherpa tegen persbureau Reuters.

De sherpa tilde de onderkoelde klimmer zo’n zes uur lang op zijn rug naar beneden. „We hebben hem in een slaapmatje gewikkeld, sleepten hem door de sneeuw of droegen hem om en om op onze rug naar kamp drie.” Een helikopter bracht de onderkoelde man vervolgens terug naar base camp.

Uitzonderlijke reddingsactie op top Mount Everest

„Het is bijna onmogelijk om klimmers op die hoogte te redden”, vertelde Bigyan Koirala van het ministerie van Toerisme later aan CNN. „Dit is echt heel uitzonderlijk.”

Het gebeurt niet zelden dat klimmers in de problemen raken op de Mount Everest. Dit jaar zijn er zeker al twaalf mensen om het leven gekomen, het hoogste aantal in acht jaar tijd. Vijf andere mensen zijn nog altijd vermist. De Maleisische klimmer is inmiddels weer veilig terug in zijn thuisland.

Advocaat Inez Weski op vrije voeten: geen grond om haar langer vast te houden

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.