Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanpraktijken bij SHEIN: ‘Werknemers maken dagen van 18 uur en hebben geen weekend’

Webwinkel SHEIN groeide de afgelopen jaren als kool en mag zich inmiddels het grootste online modebedrijf ter wereld noemen. Vergelijk het met AliExpress, maar dan alleen voor kleding en accessoires. Maar aan die spotgoedkope spullen kleeft een behoorlijke schaduwzijde.

Het bedrijf zou zijn medewerkers namelijk enorm uitbuiten. Die geluiden zijn niet nieuw: het bedrijf lag al meerdere malen onder vuur. Zo betichtte een Zwitserse organisatie SHEIN vorig jaar van „moderne slavernij”, na gesproken te hebben met tien fabrieksmedewerkers.

Bizarre omstandigheden fabrieken SHEIN: ‘Vrouwen wassen hun haar in de lunchpauze’

De documentaire Inside the SHEIN Machine: Untold biedt een wel héél pijnlijk kijkje achter de schermen van de Chinese modegoeroe, die een geschatte waarde van 100 miljard dollar heeft. Hierin gaan Britse journalisten van Channel 4 undercover in de fabrieken in het Chinese Guangzhou. Zij legden daar heimelijk vast hoe werknemers van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht kledingstukken naaien. 

Uit de documentaire blijkt onder meer dat de werknemers dagen van 18 uur (!) maken en geen weekend hebben. Ze krijgen, als ze geluk hebben, één dag per maand vrij. Sommige vrouwen wassen hun haar in de lunchpauze, omdat ze hier buiten werktijd geen tijd voor hebben.

Voor die krankzinnig lange uren ontvangen ze een hongerloontje. In een van de fabrieken krijgen werknemers een salaris van zo’n 570 euro per maand, waarvoor ze vijfhonderd kledingstukken per dag moeten maken. Als ze meer stukken maken, krijgen ze een karige 2 cent per extra gemaakt item. In een andere fabriek ontvangen de werknemers geen vast salaris, maar krijgen ze 4 cent per afgerond kledingstuk. Fouten worden keihard afgestraft, want dan krijgen ze slechts een derde van hun salaris uitbetaald. Het eerste maandsalaris mogen ze sowieso op hun buik schrijven.

Arbeidsomstandigheden zijn in strijd met de Chinese wet

De arbeidsomstandigheden in de fabrieken zijn in strijd met de Chinese arbeidswet. Ook druist het in tegen de richtlijnen die SHEIN notabene zelf heeft opgesteld. Het modebedrijf liet in een reactie aan Channel 4 weten dat het „absoluut is toegewijd” aan de eigen gedragscode. Volgens SHEIN vinden er voortdurend controles door derden plaats in de fabrieken en onderneemt het acties tegen leveranciers die zich niet aan de regels houden.

Dit verandert er vandaag omtrent het betalen van je energierekening

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.