Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 7 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nobelprijs voor de Vrede naar voorvechters van mensenrechten Belarus, Rusland en Oekraïne

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski uit Belarus, de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial en de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties. Dat maakte het Noorse Nobelcomité vandaag bekend.

Dit jaar maakten 251 personen en 92 organisaties kans op de prestigieuze prijs. De namen zijn niet bekendgemaakt. Zoals elk jaar werd veel gespeculeerd over potentiële kanshebbers. Deskundigen noemden personen die zich uitspreken tegen de Russische president Vladimir Poetin of die zich inzetten tegen klimaatverandering. Zo ging bijvoorbeeld de naam van de Oekraïense president Volodimir Zelenski rond.

Nobelprijs naar voorvechters mensenrechten Belarus, Oekraïne, en Rusland

Bialiatski staat bekend als één van de initiatiefnemers van de democratische beweging die in de jaren tachtig in Belarus op gang kwam. „Hij heeft zijn leven gewijd aan het bevorderen van democratie en vreedzame ontwikkeling in zijn thuisland”, aldus het Nobelcomité. De mensenrechtenverdediger zit sinds 2020 vast zonder proces.

Ook de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial wint een Nobelprijs. De organisatie werd in 1987 opgericht door activisten. Zij wilden voorkomen dat de slachtoffers van de onderdrukking door het communistische regime zouden worden vergeten. Memorial is de oudste en meest gerespecteerde mensenrechtenorganisatie van het land. De organisatie werd vorig jaar verboden door het Russische hooggerechtshof.

Tot slot gaat de Nobelprijs ook naar het Center for Civil Liberties. De organisatie heeft het Oekraïense maatschappelijk middenveld versterkt en de autoriteiten onder druk gezet om van Oekraïne een volwaardige democratie te maken, aldus de jury. Daarnaast helpt het bij het documenteren van Russische oorlogsmisdaden tegen Oekraïense burgers. „In samenwerking met internationale partners vervult het centrum een ​​pionierende rol bij het aanspreken van schuldigen op hun misdaden.”

Tweede jaar op rij aandacht voor de mensenrechtensituatie in Oost-Europa

Het is het tweede jaar op rij dat het comité met de Nobelprijs aandacht vraagt voor de mensenrechtensituatie in Oost-Europa. Zo ging de prijs vorig jaar naar twee journalisten, Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitri Moeratov uit Rusland, voor hun „moedige strijd” voor de vrijheid van meningsuiting.

De uitreikingsceremonies vinden plaats op 10 december, de sterfdag van oprichter Alfred Nobel. De winnaars ontvangen dan 10 miljoen Zweedse kronen (ruim 900.000 euro), een medaille en een diploma.

Jongeren bij Khalid & Sophie over eenzaamheid: ‘Ik zat in een heel diep gat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.