Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 6 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zeker 34 doden bij bloedbad in Thailand, waaronder 22 kinderen

Zeker 22 kinderen en 12 volwassen zijn om het leven gekomen bij een schietpartij in een kinderdagverblijf in het noordoosten van Thailand. Rond het begin van de middag (lokale tijd) opende een voormalige politieman daar het vuur.

Ook zijn er zeker 12 mensen gewond geraakt in het bloedbad.

Dader werd ontslagen bij de politie wegens drugstest

De dader is de 34-jarige Panya Khamrap. De politie meldt dat hij ook zijn eigen vrouw en kind heeft vermoord. Na de schietpartij vluchtte hij in een pick-up. De politie begon een klopjacht en de premier schakelde alle instanties in, maar kregen Khamrap niet levend te pakken: de schutter pleegde zelfmoord.

Plaatselijke media schrijven dat hij vorig jaar is ontslagen na een positieve drugstest. Morgen had hij daarvoor voor de rechter moeten verschijnen.

‘Mensen dachten dat het vuurwerk was’

Districtsfunctionaris Jidapa Boonsom zegt tegen internationaal persbureau Reuters dat mensen aanvankelijk dachten dat het om vuurwerk ging. Volgens hem waren er ongeveer 30 kinderen in het centrum toen de schutter binnenkwam. De man schoot eerst vier of vijf personeelsleden neer, waaronder een lerares die acht maanden zwanger was. Volgens een politiewoordvoerder zijn er onder de slachtoffers kinderen van slechts twee jaar oud.

Op sociale media worden er video’s gepost van wat lijkt op met lakens afgedekte lichamen van kinderen in plassen bloed, maar die zijn nog niet geverifieerd.

Massale schietpartijen zeldzaam in Thailand

In Thailand komen massale schietpartijen niet vaak voor. In februari 2020 richtte een Thaise militair een bloedbad aan in de stad Korat en doodde daarbij 29 mensen. De meeste slachtoffers vielen daarbij in een winkelcentrum, waar hij het vuur opende op het winkelend publiek. De soldaat was boos over een vastgoeddeal.

Het wapenbezit is in het Aziatische land wél hoog in vergelijking met sommige andere landen in de regio. Ook zijn er veel illegale wapens die het land worden binnengesmokkeld uit buurlanden die door conflicten worden verscheurd.

Arjen Lubach belicht dubieuze rol Rabobank in stikstofcrisis waar ‘belastingbetaler, boer en natuur’ dupe van zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zeker 34 doden bij bloedbad in Thailand, waaronder 22 kinderen
Sluiten