Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Vandaag is de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth, zo ziet deze dag eruit

Het Britse volk heeft afscheid genomen en vandaag is daar dan de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth. Deze vindt plaats in Westminister Abbey, waar menig wereldleider bij aanwezig is. Uiteindelijk wordt het lichaam van de koningin naar haar laatste rustplaats in Windsor Castle gebracht.

De afgelopen dagen konden Britten afscheid nemen van hun koningin in Westminister Hall, een historische zaal in het parlementsgebouw in Londen. Rijen met mensen betuigden daar dag en nacht hun laatste eer aan de vorstin. Tot vanochtend 06.30 uur.

Staatsbegrafenis koningin Elizabeth

Nu het Britse volk afscheid heeft kunnen nemen, begint vandaag de dag van de begrafenis. Aan het einde van de ochtend om 11.45 uur loopt de begrafenisstoet vanaf Westminster Hall naar Westminster Abbey. Op de kist, die op het onderstel van een kanon ligt, liggen de koninklijke standaard, kroon, rijksappel en scepter. Koning Charles en andere leden van het Britse koningshuis lopen achter de kist.

De begrafenis start om 12.00 uur in de Londense kerk. Voorafgaand klinkt het wereldberoemde muziekstuk The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Bij de ceremonie zullen 2200 gasten aanwezig zijn.

Ook Nederlandse koningshuis vandaag aanwezig

Onder die 2200 gasten vallen een hoop bekende staatshoofden en wereldleiders. Zo staan de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau op de gastenlijst. Maar ook onze eigen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix arriveerden gisteravond. Ook veel andere Europese koninklijke families zijn aanwezig bij de dienst.

Om 12.55 uur volgt er wederom een nationale twee minuten stilte en daarna klinkt het volkslied. De Britse koninklijke familie loopt daarna naar Wellington Arch, een triomfboog op de hoek van Hyde Park. Vanuit daar zal de kist in een lijkwagen naar Windsor worden gereden.

Britse koningin bij overleden familieleden

Aan het eind van de middag zal er om 17.00 uur in de St. George’s Chapel op Windsor Castle een dienst plaatsvinden voor familie en personeelsleden van het koningshuis. Daarna wordt de kist in de koninklijke grafkelder gezet en afgesloten met een privéceremonie om 20.30 uur. Uiteindelijk wordt Queen Elizabeth samen met haar ,vorig jaar overleden, echtgenoot Philip naar The King George VI Memorial Chapel gebracht. Waar ook haar ouders en de jongere zus liggen.

De hele begrafenis zal vandaag op grote schermen in verschillende steden worden uitgezonden. Daarnaast is de hele dienst op televisie te volgen. Het gebied rondom Buckingham Palace is vanwege de komst van alle bekende wereldleiders voor het publiek gesloten.

Maarten van Rossem: ‘Dood koningin Elizabeth roept allerlei kletsverhalen en huilpartijen op’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vandaag is de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth, zo ziet deze dag eruit
Sluiten