Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Oktoberfest is na twee jaar terug: juichen (en huilen om de prijs van een biertje)

Liefhebbers van het roemruchte Oktoberfest in Duitsland hebben het jaarlijkse feest na twee door corona verpeste edities terug. Het zal vanaf morgen – vooral in München – goed los gaan. Dat losgaan geldt echter ook voor je portemonnee.

Behalve feestende Duitsers, zijn op een Oktoberfest doorgaans ook talloze vrolijke Nederlanders te vinden. Natuurlijk worden er op vele plekken Oktoberfesten gehouden Рook in Nederland Рmaar in het zuiden van Duitsland geldt toch wel als de plaats waar h̩t gebeurt.

Bierprijs tijdens het Oktoberfest

Oktoberfest geldt als het grootste volksfeest ter wereld. Naar de Beierse hoofdstad München kwamen voor de pandemie jaarlijks 6 miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. Voor wie zich afvraagt wat het eigenlijk is: een bierfestival, niet meer dan dat. Gezellig doen en biertjes drinken dus. Of hele grote pullen, die zijn er genoeg.

Maar wat kost zo’n biertje op het Oktoberfest anno 2022 eigenlijk? En grote goudgele rakker is de komende feestweken 15 procent duurder dan tijdens de editie in 2019, zo werd tijdens de achterliggende zomer berekend. Tijdens het laatste feest werd in dat jaar overigens 7,3 miljoen liter bier in de dorstige kelen gekieperd. De kosten voor kroegbazen zijn door de gestegen energieprijzen, lonen en algehele inflatie veel hoger dan de laatste keer dat het bierfestival kon doorgaan. Dat moeten ze deels doorberekenen in de prijs voor een Maß, zoals een pul bier van precies één liter tijdens het festijn wordt genoemd.

‘Eén bier? Da’s dan 13,80’

De gemeente München heeft bepaald dat een Maß tussen de 12,60 en 13,80 euro mag kosten. Voor de goede orde: je krijgt dan geen fluitje, maar een hele liter pils. In 2019 lag de prijs tussen 10,80 euro en 11,80 euro. Economisch adviseur en baas van het Oktoberfest, Clemens Baumgärtner, vindt het vooral belangrijk dat de psychologische grens  – blijkbaar bestaat die – van 14 euro per liter niet is overschreden. „Maar de bierprijzen zijn niettemin aardig hoog.”

Naast de hogere kosten voor kroegbazen zijn ook de materialen en vaklieden duurder geworden. Laatstgenoemde werknemers waren nodig voor het opbouwen van de grote biertenten tijdens de Wiesn, zoals het Oktoberfest eigenlijk heet. Het ‘tentenpark’ staat op een speciaal terrein in München, de Theresienwiede.

Bierprijs Oktoberfest altijd al gevoelig

De prijzen voor het speciaal voor het Oktoberfest gebrouwen bier zijn altijd een gevoelig punt in München. Maar de prijsstijging voor bier is lang niet alleen in Beieren aan de gang. Zo waarschuwde Heineken bij zijn kwartaalcijfers in april dat bier de komende tijd waarschijnlijk nog duurder wordt. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor grondstoffen als graan en energie hard gestegen.

Niet alleen bier is duur op het Oktoberfest. Een liter water zal 9,67 euro gemiddeld kosten, 80 cent meer dan in 2019. De gemeente München stelt niet de exacte prijzen voor drank vast tijdens het festijn, maar controleert alleen of ze proportioneel zijn.

Eneco-baas nuanceert uitspraken Jetten: ‘Als mensen hun best doen, worden ze niet afgesloten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.