Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 7 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Dikke streep door verplicht vaccineren volwassenen tegen corona in Duitsland

Een meerderheid in de Duitse Bondsdag heeft zich gekeerd tegen het verplicht vaccineren tegen Covid-19. De regering wilde die in de herfst invoeren, het liefst voor alle volwassen inwoners. Daar was sowieso geen meerderheid voor te vinden.

De voorgestelde verplichting voor iedereen ouder dan 60 jaar haalde het in de stemming vandaag echter ook niet.

Stemming over vaccineren individueel

De parlementariërs stemden in deze ‘gewetenskwestie’ individueel en niet noodzakelijkerwijs volgens de lijn van hun partij. Dat maakte de uitslag van de stemming moeilijk te voorspellen. Uiteindelijk stemden 378 leden van het parlement tegen en 296 voor. Negen parlementariërs onthielden zich van stemming over het vaccineren. Omdat de stemming voor de regering van bondskanselier Olaf Scholz zo spannend was, keerde minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock voor de stemming vervroegd terug van een NAVO-conferentie in Brussel.

Op sociale media juichen veel mensen die reageren de beslissing bij de oosterburen toe.

De drie Duitse regeringspartijen (SPD, Groenen en FDP) waren het weliswaar op papier eens geworden over verplicht vaccineren voor mensen ouder dan 60 jaar, maar de stemming was niet per partijblok. Met name in de FDP was er verzet tegen. Er zijn in de Bondsdag ook veel vragen gerezen over de werking en het nut van de vaccinaties. Het coronavirus maakt nu nauwelijks meer ziek en verspreidt zich toch snel.

Zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt

Scholz en zijn gezondheidsminister Karl Lauterbach hadden erop aangedrongen dat de Bondsdag zelf voor de gevoelige materie met voorstellen zou komen en niet zoals gebruikelijk de regering of het betrokken ministerie. Het verplicht vaccineren zou indruisen tegen grondrechten die stellen dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt, of medische handelingen worden verricht en of voorgeschreven medicijnen worden ingenomen. Honderden mensen hebben vandaag vlak bij het parlementsgebouw bij de Brandenburgse Poort tegen de verplichte vaccinatie betoogd.

In Duitsland is ongeveer driekwart van de bevolking ingeënt. In het land is het coronavirus volgens de gezondheidsinstellingen vastgesteld bij circa een kwart van de Duitsers. Het land van bijna 84 miljoen inwoners wijt ruim 130.000 sterfgevallen aan het coronavirus.

Het Metro-panel over de stelling: ‘De nieuwe basisbeurs is een druppel op een gloeiende plaat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dikke streep door verplicht vaccineren volwassenen tegen corona in Duitsland
Sluiten