Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Strijd om Franse presidentsverkiezingen tussen Macron en Le Pen

In de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen neemt de zittende president Emmanuel Macron het op tegen de rechtse Marine Le Pen. De strijd om het presidentschap kan volgens de peilingen spannend worden.

Vanochtend was zo’n 97 procent van de stemmen geteld. Tot nu toe komt Macron uit op 27,6 procent van de stemmen en krijgt Le Pen 23,4 procent. Macron deed het in deze eerste ronde beter dan verwacht.

Macron: ‘Winst nog niet binnen’

De kandidaten die de huidige president achter zich liet, hebben laten weten hem te steunen. Toch lijkt hij in te zien dat hij de winst nog niet in zijn zak heeft, bleek tijdens zijn toespraak gisteravond. „Vergis je niet: er is nog niets beslist”, zei hij tegen zijn juichende aanhangers.

Op 24 april mogen de Fransen opnieuw naar de stembussen. Volgens de laatste peilingen kan Macron met 54 procent van de stemmen dan op een nipte overwinning rekenen en moet Le Pen het met 46 procent van de stemmen doen. Niet alle peilingen zijn gelijk: sommige schatten het verschil op 51 procent van de stemmen voor Macron en 49 procent voor Le Pen.

Le Pen en Macron weer tegenover elkaar

Dat zijn andere prognoses dan de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen in 2017. Toen namen Macron en Le Pen het ook tegen elkaar op en kreeg Macron maar liefst 66,1 procent van de stemmen.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon eindigde gisteren als derde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij kan, zoals het er nu naar uitziet, rekenen op bijna 22 procent van de stemmen.

Mélenchon adviseerde zijn kiezers na zijn verlies niet letterlijk om in de tweede ronde op Macron te stemmen, maar deed dat wel indirect door op te roepen toch vooral tegen Le Pen te stemmen.

Marine Le Pen
Marine Le Pen terwijl ze haar aanhangers toespreekt. ANP

Demonstraties tegen uitkomst

Overigens zijn niet alle Fransen blij met de uitkomst: zo’n honderd Franse demonstranten zijn in Lyon de straat opgegaan om te demonstreren tegen de twee ogenschijnlijke winnaars van de eerste ronde. De demonstranten schoten vuurwerk af op de politie, vernielden straatmeubilair en drongen zelfs het stadhuis van het 1e arrondissement binnen, meldt de Franse zender BFMTV.

Zo’n tien demonstranten wisten door de toegangsdeur van het stadhuis te breken, waarna zij ruiten kapot sloegen en er met enkele meubelstukken vandoor gingen. Ook in de stad Rennes gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen zowel Macron als Le Pen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Strijd om Franse presidentsverkiezingen tussen Macron en Le Pen
Sluiten