Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 12 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

India vuurt per ongeluk raket af op Pakistan: ‘Zeer betreurenswaardig’

India heeft per ongeluk een raket afgevuurd op buurland Pakistan. Het kwam door een ‘technische fout tijdens een routinecontrole’, aldus de Indiase autoriteiten. Pakistan is woedend.

De raket werd afgelopen woensdag al afgevuurd, maar India meldde het gisteren pas. Het projectiel stortte neer in de buurt van de Pakistaanse stad Mian Channu. De raket vormde een gevaar voor passagiersvluchten, maar niemand raakte uiteindelijk gewond. „Hoewel het incident betreurenswaardig is, is het ook een opluchting dat er geen levens verloren zijn gegaan”, schrijft de regering van India in een verklaring. Het land zegt de fout serieus te bekijken en heeft een onderzoek ingesteld naar het afvuren van de raket.

Incident kan ‘onplezierige gevolgen’ hebben

Buurland Pakistan is niet bepaald te spreken over de fout en wijst erop dat het incident ‘onplezierige gevolgen’ kan hebben. Ook is het land boos dat India pas twee dagen later melding maakte van de per ongeluk afgevuurde raket. „Het is zeer onverantwoord van India om ons niet onmiddellijk te informeren over ongewenste raketlanceringen”, zegt de nationale veiligheidsadviseur van Pakistan. Experts wijzen erop dat beide landen nucleaire wapens hebben en dat dit soort incidenten grote consequenties kunnen hebben.

De veiligheidsadviseur van de Pakistaanse regering, Moeed Yusuf, vindt het maar moeilijk te geloven dat India de raket per ongeluk afvuurde. „Het heeft India twee dagen gekost om te accepteren dat de raket van hen was”, schrijft hij op Twitter. Yusuf wil dat er onderzocht wordt of het afvuren van de raket ‘wel echt per ongeluk’ was.

Spanningen tussen India en Pakistan

India en Pakistan hebben een gewelddadige geschiedenis en de relatie tussen de landen staat al decennialang onder spanning als het gaat om de betwiste grensregio Kashmir. Beide landen claimen dit gebied en voerden er al drie oorlogen over. In 2019 voerden beide landen nog luchtaanvallen uit in het grensgebied.

Oorlog in Oekraïne maakt ons gespannen en somber: ‘In deze tijden is samen stil zijn belangrijk’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
India vuurt per ongeluk raket af op Pakistan: ‘Zeer betreurenswaardig’
Sluiten