Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 19 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Oekraïense soldaat omgekomen door beschieting separatisten’, spanningen lopen verder op

Een Oekraïense soldaat is vandaag bij beschietingen door pro-Russische separatisten om het leven gekomen. Dat meldt het regeringsleger van Oekraïne. De spanningen in de regio lopen steeds verder op en volgens waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is het geweld de afgelopen dagen flink toegenomen.

Zowel de rebellen als het leger beschuldigen elkaar ervan het akkoord van Minsk uit 2015 te overtreden. Daarin is vastgelegd dat er een einde moet komen aan het geweld in de regio. Onderdeel van dit akkoord was ook een staakt-het-vuren, maar dat wordt vrijwel dagelijks geschonden.

Beschuldigingen over en weer

Volgens het Oekraïense leger waren er vanochtend negentien overtredingen, tegenover 66 gevallen een dag eerder. De separatisten zouden volgens Kiev zware artillerie hebben ingezet. Maar de separatisten beschuldigen de regering van Oekraïne er op hun beurt van de afspraken niet na te leven. Bij een granaataanval vanaf Oekraïense zijde zou een waterleiding in Donetsk zwaar zijn beschadigd.

Over de naleving van de zogenoemde Minsk-akkoorden werd vorige week nog urenlang overleg gevoerd door Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk, maar dat leverde niks op. Vandaag sprak de Franse president Macron opnieuw met de Russische president Vladimir Poetin. Hij benadrukte dat het cruciaal is dat een Russische inval in Oekraïne wordt voorkomen.

Oekraïne vreest Russische inval

Het Oekraïense regeringsleger en de separatisten zijn sinds 2014 in Oost-Oekraïne verwikkeld in een burgeroorlog die zeker aan 14.000 mensen het leven heeft gekost. De laatste tijd lopen de spanningen in de regio regelmatig flink op door de dreiging van een Russische inval.

Volgens de Verenigde Staten zint Poetin op een invasie. President Biden zei gisteren dat hij verwacht dat de Russen de inval in de komende dagen of week willen uitvoeren. „We hebben reden om te geloven dat Russische strijdkrachten van plan zijn om Oekraïne in de komende week binnen te vallen”, zei hij. De Verenigde Staten denken dat Rusland de Oekraïense hoofdstad Kiev als doelwit heeft, maar de Russen spreken dat met klem tegen.

Nederland zet reisadvies Oekraïne op rood: ‘Zo snel mogelijk het land verlaten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Oekraïense soldaat omgekomen door beschieting separatisten’, spanningen lopen verder op
Sluiten