Metro
Metro Buitenland 11 okt 2020 / 19:46 uur

Grote groep mensen bestormt politiebureau bij Parijs

In een buitenwijk van Parijs heeft een groep van zo’n veertig mensen een politiebureau aangevallen. Ze gebruikten daarbij vuurwerk en metalen staven. Ze probeerden het bureau binnen te komen, maar dat mislukte.

Het ging om een politiebureau in Champigny-sur-Marne ten zuidoosten van de Franse hoofdstad. Op video’s op internet is te zien hoe de ramen van het bureau aan diggelen zijn geslagen en hoe er met vuurwerk wordt gegooid.

Zwaar vuurwerk

Twee agenten die buiten stonden te roken, zagen de aanvallers kort voor middernacht naderen. Dat melden de autoriteiten. De politiemensen wisten zich nog net te barricaderen in het gebouw. Daarna werd het gebouw beschoten met zwaar vuurwerk. Niemand raakte gewond.

De burgemeester van Champigny sprak over een georganiseerde aanval die iets te maken zou hebben met een incident met een scooter. Inwoners van de plaats geven de politie daar de schuld van. Volgens de burgemeester was de sfeer al een paar dagen gespannen door mensen die met de politie op de vuist wilden.

Drugscriminaliteit

De politie heeft niets bekendgemaakt over de identiteit van de aanvallers. Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin deed dat wel. Hij reageerde boos en schreef op Twitter dat „deze kleine dealers niemand bang maken en ons werk tegen drugscriminaliteit niet zullen ontmoedigen”.

In april werd het politiebureau ook al beschoten met vuurwerk. „Maar dat waren gewoon jongeren die zich misdroegen tijdens de lockdown”, zei burgemeester Laurent Jeanne. „Dit was iets totaal anders. Ze wilden deze twee agenten echt iets aandoen.”

Politiemensen zijn in de voorsteden van Parijs vaker het doelwit van geweld. Twee agenten zijn afgelopen woensdag neergeschoten met hun eigen dienstwapens. Vakbond Unite SGP zei dat het jongste voorval laat zien dat politiemensen zelfs voor de deur van hun eigen politiebureau niet meer veilig zijn.

Lees ook: Viruswaarheid-voorman Willem Engel ‘mag 10 dagen Den Haag niet in’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote groep mensen bestormt politiebureau bij Parijs
Sluiten