Metro
Metro Buitenland 14 aug 2020 / 21:06 uur

Canada beloont zorgverlenende asielzoekers met verblijfsvergunning

Canada stelt asielzoekers die tijdens de coronacrisis werkten in de zorg een permanente verblijfsvergunning in het vooruitzicht.

Het gaat volgens minister Marco Mendicino (Immigratie) om een beloning voor de risico’s die de zorgverleners hebben genomen. „Omdat deze mensen een onzekere toekomst tegemoet gaan in Canada, vragen de huidige omstandigheden om uitzonderlijke maatregelen”, laat de minister weten. „Daarmee erkennen we de uitzonderlijke diensten die ze hebben verleend tijdens de pandemie.”

Asielaanvraag

Het nieuwe beleid betekent dat sommige mensen die eerder geen verblijfsvergunning kregen, daar nu alsnog voor in aanmerking komen. Ze moeten dan wel voor 13 maart een asielaanvraag hebben ingediend en de afgelopen maanden als zorgverlener hebben gewerkt in bijvoorbeeld verpleeghuizen of ziekenhuizen.

De meeste asielzoekers werken in de zorg in Quebec, die regio die het zwaarst is getroffen door de pandemie. Daar overleden ruim 5700 patiënten. Het hoofd van de regionale overheid heeft de zorgverleners eerder „beschermengelen” genoemd.

Lees hier hoeveel mensen ter wereld vluchteling zijn

Grotere groep asielzoekers

De Canadese omroep CBC bericht dat de regering eigenlijk een grotere groep mensen wilde belonen voor hun diensten tijdens de coronacrisis. In een eerdere versie van het plan kwamen ook beveiligers en onderhoudsmedewerkers in aanmerking voor een verblijfsvergunning, evenals medewerkers van een warenhuis.

Het plan zou uiteindelijk strenger zijn geworden na overleg tussen de landelijke overheid en Quebec. De verwachting is nu dat ongeveer duizend migranten in heel Canada kunnen profiteren van het nieuwe beleid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Canada beloont zorgverlenende asielzoekers met verblijfsvergunning
Sluiten