Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 16 jul 2020 / 10:44 uur

Bristol haalt beeld activiste weg van sokkel slavendrijver

Je weet het vast nog wel: het beeld van de slavendrijver Edward Colston in Bristol die door activisten in het water werd gegooid. Niet veel later zette een kunstenaar een nieuw beeld neer, die van een activiste. Binnen een dag heeft het bestuur van de stad ook dat beeld echter weggehaald. Dat meldde de BBC vandaag.

Volgens burgemeester Marvin Rees is het aan de bevolking van Bristol om te bepalen wat (of wie) er op de lege sokkel komt.

Gebalde vuist tegen racisme en politiegeweld

De lokale kunstenaar Marc Quinn had het beeld woensdag in het geheim op de sokkel van een neergehaalde beeld van slavendrijver Edward Colston geplaatst. Hij verklaarde dat hij het moment had vastgelegd waarop de activiste Jen Reid tijdens Black Lives Matter-protesten op 7 juni de vuist balde tegen racisme en politiegeweld.

Beeld van Colston nu in het museum

Antiracistische demonstranten trokken op die dag in de havenstad het standbeeld van Colston van zijn sokkel en gooiden het in het water. Colston was een zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. Het afbreken van het standbeeld van Colston leidde tot het neerhalen van andere gedenktekens of het ter discussie stellen van hun toekomst.

Het beeld van Colston is uit het water gehaald en naar een museum gebracht. Daar wordt het tentoongesteld naast Black Lives Matter-aanplakbiljetten.

Ophalen of ‘aan collectie doneren’

Volgens burgemeester Rees is ook het beeld van Quinn nu in het museum. De kunstenaar kan het daar ophalen of „aan onze collectie doneren”, aldus de burgemeester. Die had woensdag al laten weten dat het beeld zonder toestemming was neergezet.en dat het moest worden weggehaald.

De foto van het beeld van Jen Reid op de sokkel is inmiddels de hele wereld overgegaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Bristol haalt beeld activiste weg van sokkel slavendrijver
Sluiten