Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 12 jun 2020 / 14:42 uur

BLM-protestanten België halen beeld koning Leopold II neer

Opnieuw is in België een beeld van koning Leopold II doelwit geweest van vandalisme naar aanleiding van het Black Lives Matter-protest. In de Brusselse gemeente Oudergem trokken onbekenden afgelopen nacht een borstbeeld van de oud-vorst van zijn sokkel, bevestigt de politie.

Het beeld is op de grond gegooid en overgoten met rode verf. Op de sokkel is een foto geplaatst van Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Leopold II wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat die in de negentiende eeuw zijn privébezit was.

Eerdere beschadigingen

Eerder deze week werd een ruiterstandbeeld van Leopold aan het Troonplein in Brussel beschadigd. De Antwerpse deelgemeente Ekeren heeft een met rode verf beklad en beschadigd standbeeld van de omstreden koning laten weghalen. Ook beelden bij het Afrikamuseum in Tervuren, in Halle en in Oostende zijn toegetakeld. De universiteiten van Leuven en Bergen hebben beelden van Leopold II inmiddels verwijderd.

In Brussel zijn ook straatnaamborden aan de Leopold II-laan met verf beklad. Een beeld in Brussel van een later staatshoofd, koning Boudewijn, is ook besmeurd met rode verf. De Black Lives Matter-beweging in België is een petitie begonnen met de oproep alle beelden van Leopold II weg te halen.

Verdediging

Prins Laurent heeft zich inmiddels uitgesproken in een poging zijn oudoom koning Leopold II (overleden in 1909) te verdedigen. „U moet maar eens zien wat hij allemaal gedaan heeft voor België, en dan zal u het begrijpen. U moet weten dat er veel mensen voor hem werkten. Zij hebben echt misdaden gepleegd. Het is niet zo dat Leopold II dat allemaal zelf gedaan heeft. Hij is nooit in Congo geweest. Ik zie dus absoluut niet in hoe hij de mensen daar zou laten lijden hebben. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt”, zo citeert Sudpresse de prins.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BLM-protestanten België halen beeld koning Leopold II neer
Sluiten