Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 24 mei 2020 / 09:59 uur

Politie Hongkong grijpt in bij betoging tegen Chinese plannen

De politie van Hongkong heeft zondag traangas ingezet en arrestaties verricht bij een betoging van honderden mensen tegen Chinese plannen zich direct te bemoeien met veiligheidskwesties in de voormalige Britse kroonkolonie.

Onder de arrestanten is volgens plaatselijke media Tam Tak-Chi, een activist van een radicale partijencoalitie, People Power.

Tal van betogers riepen dat onafhankelijkheid de enige uitweg is. De betogers hebben zich verzameld in Causeway Bay, een district met veel winkels en bedrijven op het eiland van Hongkong. De politie had op internet gewaarschuwd dat er geen toestemming was voor deze betoging en er ingegrepen wordt.

Verhinderen en afstraffen

In Peking is afgelopen week in het Nationale Volkscongres (NPC) een voorstel ingediend om „bedreigingen van de nationale veiligheid (van China) in Hongkong te voorkomen, te verhinderen en af te straffen”. Acties van „separatisme, rebellie en terrorisme” moeten volgens het voorstel streng vervolgd worden.

Betoging Hongkong
Een mensenmassa in Hong Kong bij elkaar, iedereen met mondkapje.

Aangenomen wordt dat dit voorstel 28 mei wordt aangenomen door het NPC en dat er dan in Peking een speciale wet komt die in Hongkong zal gelden zonder dat de volksvertegenwoordiging in Hongkong er iets over te zeggen heeft. Het NPC is het parlement van communistisch China dat jaarlijks bijeenkomt, voornamelijk om besluiten van staatsinstellingen te bekrachtigen. Een commissie van het NPC krijgt dan formeel de taak een wetsvoorstel te maken.

Betoging Hongkong
De politie gebruikte traangas.

Vrees voor Chinese agenten

Die wet zou het bestuur van Hongkong opdragen zelf organen te scheppen om de nationale veiligheid te beschermen. Die moeten Chinese instellingen bevoegdheden geven in Hongkong op te treden. In Hongkong wordt gevreesd dat Chinese agenten dan mensen kunnen oppakken en vervolgen. De massale protesten tegen Chinese invloed die in maart vorig jaar in Hongkong losbarstten, begonnen ook over angst voor ondermijning van het rechtssysteem. Afgelopen najaar werd er gemeld dat de bestuurlijke regio ‘aan de rand van de afgrond stond‘. In Hongkong geldt de rechterlijke macht als westers en onafhankelijk. De rechterlijke macht in China is niet onafhankelijk en de positie van verdachten is uiterst zwak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie Hongkong grijpt in bij betoging tegen Chinese plannen
Sluiten