Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 26 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Brazilië houdt vast aan ‘twijfelmiddel’ hydroxychloroquine

De Braziliaanse autoriteiten houden vast aan hun advies om het coronavirus te bestrijden met hydroxychloroquine.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot eerder om proeven met dat geneesmiddel voorlopig te staken uit veiligheidsoverwegingen.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich eerder uitgesproken voor het gebruik van hydroxychloroquine en het gerelateerde middel chloroquine tegen het nieuwe virus. Zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump gaf toe zelf hydroxychloroquine te nemen om te voorkomen dat hij ziek wordt, al is hij daar inmiddels mee gestopt.

Veel vraagtekens bij de wetenschap

Onderzoekers hebben echter grote vraagtekens gezet bij de effectiviteit van die middelen tegen het coronavirus. In een studie die is gepubliceerd in het gerenommeerde medische vakblad The Lancet, stond dat ze het risico op overlijden zelfs kunnen vergroten. De WHO legde daarop het wereldwijde onderzoek stil naar het gebruik van hydroxychloroquine tegen het coronavirus.

president Jair Bolsonaro
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Foto: AFP / Evaristo Sa

Het ministerie van Volksgezondheid van Brazilië verandert nog niet van koers. „We blijven kalm”, zei een medewerkster van het departement op een persconferentie. Ze uitte kritiek op de studie in The Lancet, waarin onderzoekers keken naar de medische gegevens van 96.000 patiënten in honderden ziekenhuizen.

Huidige beleid niet op de schop

„Het was geen klinisch onderzoek. Het was gewoon een dataset die is samengesteld in verschillende landen”, zegt de functionaris van het Braziliaanse ministerie. Dat betekent volgens haar dat er onvoldoende grond is om het huidige beleid op de schop te nemen. Artsen wordt momenteel geadviseerd om chloroquine of hydroxychloroquine voor te schrijven als mensen coronasymptomen hebben.

Brazilië behoort tot de landen in de wereld die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus. De autoriteiten hebben bij bijna 375.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt. Dat is wereldwijd het hoogste aantal buiten de Verenigde Staten. Ruim 23.000 patiënten in Brazilië zijn overleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.