Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Code geel in groot deel van het land

Voor heel Nederland, uitgezonderd het Waddengebied, heeft het KNMI code geel afgegeven vanwege kans op gladheid. Code geel gaat voor het grootste deel van Nederland zondag om 18.00 uur in, in drie provincies is dat om 22.00 uur. De waarschuwing, waarmee mensen worden opgeroepen alert te zijn omdat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer, loopt in de nacht van maandag op dinsdag om middernacht af.

Voor Limburg geldt zondagochtend ook code geel, tot 12.00 uur, wegens gladheid. In Zuid-Limburg valt er zondagochtend plaatselijk (natte) sneeuw en het heeft er ook al eerder gesneeuwd. Lokaal kan er een laagje sneeuw van 1 tot 2 centimeter liggen. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen er hinder van ondervinden, aldus het KNMI.

Zondagavond en in de nacht naar maandag is er daarnaast kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en winterse neerslag als hagel of sneeuw, geeft het weerinstituut verder aan. „Vooral landinwaarts kan zich op meerdere plaatsen een tijdelijk sneeuwdekje van enkele centimeters vormen.” Ook dit kan verkeer en buitenactiviteiten hinderen. Maandagmiddag kan nog zeer plaatselijk gladheid voorkomen door sneeuwresten en winterse buien en in de avond wordt het op meerdere plekken opnieuw glad door bevriezing en sneeuwbuien, meldt het KNMI nog op de eigen website.

Code geel gaat in Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht om 18.00 uur in. Vanaf 22.00 uur geldt de weerwaarschuwing ook in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties